четвер, 27 грудня 2007 12:59

Найнеординарніші способи святкування Нового Року у світі

 

Новий Рік - справді інтернаціональне свято, але в різних країнах новий рік святкують по-своєму. Зустріч нового року скрізь має свої особливості.

Америка постійно побиває всі рекорди по вітальних листівках і різдвяних подарунках. У США обов"язковою прикрасою ялинки на новий рік є фігурки білих голубів - символ чистоти, доброти і світлого майбутнього. Через те іграшку у вигляді голуба досить часто можна побачити на самій вершині ялинки, там, де у нас зазвичай кріпиться зірочка.

У Австрії останній вечір старого року називається Sylvesterabend, тобто Вечір Святого Сильвестра (це місцевий Дід Мороз). На честь цього старого до зустрічі нового року австрійці готують пунш з червоного вина з цукром і корицею. Ось вже багато років підряд у Віденській опері 31 грудня та 1 січня грають відому оперету И.Штрауса "Кажан".

У Бірмі і Таїланді зустріч Нового Року святкують в саму спеку, тому люди при зустрічі нового року поливають один одного водою, його прихід святкується так званим фестивалем води. У Бірмі Новий Рік наступає в період між 12 та 17 квітня.

У Болгарії, всі присутні на Новорічному торжестві, на декілька хвилин гасять світло. Ці хвилини зустрічі Нового Року називають хвилинами новорічних поцілунків, таємницю яких зберігає темрява.

У Румунії люди, зустрічаючи Новий Рік слідують таким звичаям: до святкового столу на зустріч Нового Року вони подають великий пиріг з сюрпризом, в якому запечені дрібні монети, обручка або фарфорові фігурки. Найбільшим щастям при зустрічі Нового Року вважається знайти золоту монету або колечко.

У Англії прийнято на Новий Рік розігрувати вистави для дітей на сюжети старовинних англійських казок. Лорд Безлад веде за собою веселий карнавальний хід зустрічі нового року, в якому беруть участь казкові персонажі: Хобі Хорс, Березневий заєць, Шалтай-Болтай, Панч та інші.

У Данії під час зустрічі Нового Року, виявити у себе перед дверима купу скалків битого посуду - про це мріє кожен данець. У цій країні прийнято увесь рік зберігати старий посуд, а під Новий Рік зсипати скалки під двері друзям.

У Ірані Новий Рік зустрічають навесні, 21 березня. До зустрічі Нового Року іранці висаджують зерна пшениці або ячменю в невелике блюдо. Трава, що зійшла до зустрічі Нового Року, символізує початок нового життя.

У Італії Новий Рік починається шостого січня. Тут вважається, що зустрічати Новий Рік треба, звільнившись від всього старого. Тому в Новорічну ніч прийнято викидати з вікон старі речі. У вікно летять старі праски, стільці та інший непотріб. Згідно прикметам, місце, що звільнилося під час зустрічі Нового Року, неодмінно займуть нові речі.

У Китаї зустріч Нового Року відбувається під час нового місяця в кінці січня - на початку лютого. По вулицях рухаються процесії з багатьох тисяч ліхтарів. Їх запалюють, освітлюючи шлях в Новий Рік. Щоб не пускати злих духів в Новий Рік китайці під час зустрічі нового року заклеюють вікна і двері будинків папером і відлякують їх хлопавками і петардами.

Греція. На зустріч Нового року гості носять камені - великі і маленькі. Найчастіше гості захоплюють з собою великий камінь, який кидають на поріг, кажучи слова: "Хай багатства господаря в новому році будуть важкі, як цей камінь". А якщо великого каменя не дісталося, кидають маленький камінчик із словами: "Хай більмо в оці у господаря буде в новому році таким маленьким, як цей камінь".

При зустрічі Нового Року в ЮАР, поліція закриває квартали для руху транспорту - з вікон летять холодильники. У промисловій столиці цієї держави - Йоханесбурзі - жителі одного з кварталів традиційно відзначають зустріч Нового Року, викидаючи з вікон різні предмети - від пляшок до великогабаритних меблів.

У Франції під Новий Рік запікають в пряник біб. А кращий новорічний подарунок односельцеві - колесо. Французький Дід Мороз - Пер Ноель - приходить в новорічну ніч і залишає подарунки в дитячих черевиках. Той, кому на зустрічі Нового Року дістається біб, запечений в новорічний пиріг, отримує титул "бобового короля" і в святкову ніч зустрічі Нового Року всі підкоряються його наказам.

У Японії діти зустрічають Новий Рік в новому одязі. Вважається, що така зустріч Нового Року приносить здоров"я та успіх в Новому Році. У новорічну ніч вони ховають під подушку картинку із зображенням парусника, на якому пливуть сім казкових чарівників - сім покровителів щастя та успіху в Новому Році.

Зараз ви читаєте новину «Найнеординарніші способи святкування Нового Року у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі