середа, 17 липня 2013 15:47

Найменша книгарня України з'явилася на карті світу
14

Фото: Фото: Олена Власова

Відомий американський книголюб Тодд Бол заніс безкоштовні книгарні Рівного до своєї всесвітньої мережі "Little free library" (Маленька вільна бібліотека). Тепер їх зможуть знайти на карті в Інтернеті та подарувати свої книги читачі зі всього світу.

Американський проект існує з 2009-ого року і налічує понад 7,3 тисяч точок вільного книгообміну у 40 різних країнах. 17 липня до цього проекту долучилося Рівне – першим з усіх міст України. Напередодні Тодд Бол сам вийшов на зв'язок з дитячою письменницею Євгенією Пірог, яка підтримує створення книжкових "шпаківень" у різних містах України – дерев'яних ящиків у громадських місцях, звідки безкоштовно можна узяти для читання будь-яку книгу на вибір.

"Я обрала Рівне першим містом, бо книжкові "шпаківні" стають тут досить популярними – вони є у лікарнях, дитячій кав'ярні, кінотеатрі, міському палаці дітей та молоді. Дорослі і діти беруть звідти щось почитати, приносять і кладуть на ці полички свою літературу. Кількість і жанри книг постійно змінюються. Ніякої реєстрації і читацьких квитків не потрібно – це проект, який має заохочувати людей читати, - пояснює Євгенія Пірог. – Коли ми з однодумцями почали розвішувати оці "шпаківні" для книг, Тодд Бол прочитав про нас в Інтернеті і зацікавився. Запропонував свою допомогу і прислав нам 10 дерев'яних табличок з номерами – вони засвідчують приналежність до Всесвітньої мережі вільних бібліотек. Тепер на інтерактивній мапі їх зможуть знайти туристи, гості та мешканці міста".

Чотири перших таблички письменниця віддала рівненським книголюбам – три прибили до "шпаківень", а останню почепили на телефонну будку у міському парку відпочинку імені Тараса Шевченка. Рештою табличок Євгенія Пірог планує долучити подібні вільні обмінники у Києві, Тернополі, Львові. Вільний книгообмін у колишніх телефонних будках в парку існує трохи більше місяця.

4 червня місцевий журналіст Олександр Курсик попросив підприємство зв'язку "Укртелеком" безкоштовно поставити у парку чотири будки – кожну з них переобладнали у книжкову шафу. Тепер під час відпочинку рівняни беруть звідти журнали, посібники та художню літературу.

"Ми тільки "за", щоб люди більше читали, території не шкода, - запевняє директор парку Андрій Мощанецький. - Будки стоять на перехрестях доріжок, неподалік від входу, поблизу фонтану. Щодня приходять батьки і щось беруть звідти, доки малеча спить чи катається на атракціонах, читають студенти, пенсіонери. Будки не замикаються і відкриті цілодобово".

"Сьогодні шукаю якусь дитячу книжку з малюнками, щоби малому почитати, але щось нема. Зате знайшла українську класику, - вивчає полиці рівнянка Лідія Кондратьєва, яка вивела на прогулянку 1,5-річного сина Сашка. – Беру тут книжки від першого дня. Можна забирати додому на кілька днів, прочитала – принесла. Можна приносити свої і тут залишати, щоби люди читали. Шкода тільки, що не можна ніяк зупинити вандалізм – уже тричі бачила тут дядька з великою сумкою, який серед білого дня вигрібає з будок- "читалень" усе, що бачить. Напихає собі повну торбу книг і йде далі – мабуть, несе здавати у макулатуру. На зауваження хуліган не реагує. Те, що тепер Рівне знатимуть книголюби і за кордоном - дуже добре. Хочеться, щоб молодь більше читала".

"Справді, старі книжки легко можуть потрапити в макулатуру через недобросовісних людей, а нові – на базар і у продаж. Але вихід є: можна чіпляти спеціальні наліпки на обкладинку. Таку наклейку уже не здереш непомітно і одразу буде видно, звідки узялася ця книга", - пропонують книголюби.

Зараз ви читаєте новину «Найменша книгарня України з'явилася на карті світу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі