вівторок, 27 серпня 2019 20:23

"Найгіршого не сталось" - розповіли про результат саміту "Великої сімки"

"Найгіршого не сталось" - розповіли про результат саміту "Великої сімки"
Володимир Горбач: ідея повернути Росію була вигадана штучно американським президентом. Фото: Дзеркало тижня

Німеччина та Франція в найближчі тижні організують зустріч у нормандському форматі. Про це йдеться в офіційній заяві за підсумками саміту "Великої сімки". Він тривав 24-26 серпня у французькому місті Біарріц.

Лідери країн вирішили, що повертати Росію у склад G7 поки зарано, не дивлячись за те, що цю ідею підтримував американський президент Дональд Трамп. Але планують зміцнить діалог і координацію з РФ щодо поточних криз.

Президент США посварився з представниками інших країн через бажання повернути РФ. Його підтримав тільки прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте, пише британське видання Гардіан.

Ідея повернути Росію до складу "Великої сімки" була пустим звуком. Щоб бути членом цього клубу, треба мати розвинену економіку та притримуватись демократичних цінностей. РФ не підходить за усіма параметрами.

Говорить в інтерв'ю Gazeta.ua експерт з міжнародних відносин Володимир Горбач.

На що у рамках саміту варто звернути увагу в першу чергу?

- Минулого року після саміту "Великої сімки" у Канаді навіть не було спільної заяви від усіх країн. Президент США Дональд Трамп тоді поїхав раніше і банально не підписав документ. Цього разу спільне комюніке є, складається з п'яти пунктів. Більше того окремо там згадується Україна. Документ декларує прагнення Франції та Німеччини найближчим часом зустрітись у рамках нормандського формату з керівництвом України та РФ.

Порівняно з минулим самітом є певний прогрес у налагодженні стосунків між лідерами провідних демократичних економік. Проте, поки там при владі ті, хто зараз, навряд держави зможуть знайти спільну мову між собою. У цьому сенсі сильно виділяється Дональд Трамп. Намагається постійно поводитися нестандартно у поганому сенсі слова. Цього разу наполягав на розгляді повернення Росії до складу "Великої сімки". Проте немає ніякої позиції чи офіційної заяви самої Москви про те, що вона хоче повернутися і готова йти на якісь поступки для цього. Тож розмови про її повернення - просто порожній звук. Мета Кремля полягає не у тому, щоб брати участь у конструктивних переговорах "Групи семи". Вона хоче знищити легітимність цієї групи.

Чому Дональд Трамп активно підтримував ідею повернення Росії?

- Для Трампа це була своєрідна форма тиску на європейських учасників саміту. Хотів просто подратувати їх. Але з моменту створення "Великої сімки" це була група економічно розвинених демократій. Тобто для членства потрібно не тільки мати високі показники ВВП, а й притримуватись певних ціннісних установок. Саме тому до G7 не запрошують Китай. Зараз вже і Дональд Трамп вибивається за межі цього формату. Тож намагається якось з ним покінчити, включивши у цю групу інші недемократичні країни. Свого часу Захід помилився, коли запросив Єльцина. Тоді це був дипломатичний аванс на майбутнє. Проте РФ не стала ні демократією, ні економічно розвиненою країною. Їй не місце у цьому клубі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідери G7 планують зміцнити координацію з Росією, але не будуть повертати РФ за стіл

Наскільки імовірне повернення РФ у G7 було небезпечне для України? Чому його таки не сталось?

- Ідея повернути Росію була вигадана штучно американським президентом. Керівник Франції Емманюель Макрон своїми заявами перевіряв її реальність. Отримав негативний відгук від громадськості, преси, своїх колег у Великій Британії та Німеччині. І сам потім відмовився від цієї ідеї.

Як зараз можна описати стосунки Росії та Заходу?

- Європейські країни не приховують своєї тактики. Вважають, що понад усе треба підтримувати діалог з РФ. Визнають Кремль порушником та агресором, але все одно намагаються не рвати усі контакти. Західні лідери пояснюють це тим, що без Росії мовляв не можна вирішити кризи у певних регіонах. Наприклад, Сирія, Донбас, Іран. На Заході вірять, що колись РФ може посприяти вирішенню цих конфліктів. Відмовляються бачити, що саме участь і підтримка росіян стала їх першопричиною. Європейські країни та Америка думають, що Москва може стати інструментом для налагодження порядку. Це помилкова позиція.

Також Захід підтримує діалог з РФ, щоб не обізлити її ще більше. Не хочуть провокувати агресора, намагаються умиротворити його. Проте підтримка контактів - це заохочення до подальших агресивних дій. Зустрічі, спільні візити, економічні проекти - це форма підтримки порушника. Очевидно Захід не хоче визнавати це і наївно думає, що зможе перевиховати РФ.

Можуть європейські країни послабити антиросійські санкції?

- Вони неодноразово говорили, що готові піти на цей крок, якщо Москва погодиться на якісь поступки. Росія жодного разу не зробила цього. Тож питання зняття санкції виглядає як запрошення Путіна повернутись у G7. Світові лідери обрали найменш шкідливу для себе форму економічних обмеження для РФ. Зараз зрозуміло, що ці інструменти є занадто слабкими, щоб реально впливати на політику російського керівництва. Вони просто вповільнили ріст російської економіки. На дієвий економічний тиск Захід так і не наважився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це капітуляція Заходу перед Кремлем: чим загрожує повернення Росії до G8

Голова Європейської ради Дональд Туск запропонував запросити на наступний саміт Україну в якості гостя. Що це може нам дати?

- Заява Туска - наслідок двох факторів. З одного боку його телефонної розмови з Володимиром Зеленським. Вона відбулась за два дні до початку саміту "Великої сімки". З іншого боку - активна підтримка повернення Росії з боку американського президента. Туск вирішив запропонувати контрпропозицію. Навряд, вона може бути реалізована на практиці. По-перше, сам Дональд Туск перебуває на своїй посаді останні дні. По-друге, президент Зеленський не є великою значимою політичною фігурою для західних лідерів. До Порошенка ставились трохи краще. Знали його, спілкувались до цього, розуміли, яких кроків можна очікувати. Тож навряд лідери "Великої сімки" запросять Володимира Зеленського на наступний саміт.

Загалом як можна охарактеризувати саміт для України? Чи був він успішним?

- Називати саміт успішним для нас було б перебільшенням. Але він зняв певні загрози, про які говорили напередодні. Насамперед щодо повернення Росії. Найгіршого не сталось. Добре, що "Група семи" збереглась, що внутрішній конфлікт не розрісся.

До 2014 року "велика сімка" була "вісімкою" - у міжнародний клуб високорозвинених країн світу входила також Росія. Однак після незаконної анексії Криму країни-учасниці спільноти скасували підготовку до саміту Великої вісімки в Сочі, запланованого на червень того ж року. Замість Сочі саміт відбувся в Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «"Найгіршого не сталось" - розповіли про результат саміту "Великої сімки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі