субота, 10 серпня 2019 00:15

Найдорожчий мед з вересу, від 550 грн за літр - пасічник розповів про особливості бізнесу на бджолах
6

З одного вулика можна отримати від 30 до 150 кг г меду в рік
Фото: Олена Білоус
Дмитро за освітою економіст, в дитинстві допомагав дідусю на пасіці
В одному вулику живе одна родина бджіл. У Дмитра їх 14
У вулику може завестись кліщ, що вбиває бджіл
Найдорожчий мед з вересу - від 550 грн за літр, найдешевша оптова ціна за соняшниковий мед - 30 грн

На продажі меду можна заробити від 40 тисяч грн за сезон та ще близько 5 тисяч на виробах з воску, пилку та прополісу. Щоб заснувати власну пасіку на 10 вуликів, треба близько 11 тисяч на інструменти й самі вулики та 180 тисяч на купівлю бджіл. Проте на останньому пункті можна зекономити, та зловити їх у лісі самостійно. Але тоді для розвитку пасіки треба декілька років.

Про це Gazeta.ua розповідає бджоляр Дмитро Бірко з Київської області. Він у 2018 році створив свою пасіку та зараз продає мед усім охочим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець з Донецька відкрив центр по ремонту вуликів

"На думки створити пасіку навели друзі. У дитинстві доглядав за бджолами разом з дідом. Тоді більше подобався сам мед, ніж процес по догляду за вуликами, - розповідає Дмитро, - До 2018 року працював з рослинами. Тому було легко переключитись на комах".

Дмитро розповідає, що якщо людина має час на поступовий розвиток пасіки, знадобиться близько 100 грн на створення одного вулика. Беруть старий дерев'яний ящик, щоб у ньому можна було помістити 5-6 рамок із темної лощини. В одному такому ящику-вулику буде жити ода родина бджіл. У Дмитра таких 14. Нові ж дерев'яні коробки для вуликів коштують 750-800 грн, а з пінопласту вартість сягає 3 000 грн.

Для роботи також потрібний спеціальний інвентар: захисний костюм, ніж та стамеска (столярний інструмент зі сталевим плоским, загостреним на кінці клинком, - ред), димар. Найдорожчий пристрій для відкачування меду з рамок - від 1500 грн. Загалом, на усе приладдя треба 11 тисяч грн.

Автор: Олена Білоус
  В одному вулику живе одна родина бджіл. У Дмитра їх 14
В одному вулику живе одна родина бджіл. У Дмитра їх 14

"Якщо людина обмежена у фінансах, можна навіть не купляти бджіл. Треба повісити дерев'яного ящика з рамками на дерево у садку чи у лісі та чекати поки там з'являться бджоли. Але за рік з цього вулика меду можна й не отримати, - ділиться Дмитро, - Продають родини бджіл від 1800 до 2500 гривень. Це ціни без вулика. Сума також залежить від кількості комах, породи, і нахабства продавця. Може бути й 3000 гривень"

В залежності від погоди, професійних якостей бджоляра та спроможності самих бджіл, з одного вулика отримують від 30 до 150 кг меду в рік. За сезон дохід від пасіки складає понад 40 тисяч грн. Додатково 5 тисяч грн можна заробити на продажі воску, пилку та прополісу. Витратна частина складе приблизно 4000-5000 грн, якщо пасіку не возити на інші місця.

Найдешевший мед з соняшника, оптова ціна - від 30 гривень за літр

"У західному регіоні медоносна база достатньо бідна, там частіше займаються розведенням бджіл. У Центрі – найбільше роблять липовий мед, на півдні – більше польовий мед з соняшника, а на півночі та у районі Києва – мед з акації, - розповідає Дмитро, - Найдорожчий мед з вересу. Його не так багато добувають. Він дуже густий, через це й важкий процес викачування. Його вартість може сягати від 550 грн за літр. Найдешевший соняшниковий мед, оптова ціна близько 30 грн за літр. Перекупщики потім фасують його та продають у магазини".

Автор: Олена Білоус
  У вулику може завестись кліщ, що вбиває бджіл
У вулику може завестись кліщ, що вбиває бджіл

Дмитро розповідає, що про кількість вуликів та їх розташування треба повідомити органи місцевого самоуправління. Потім у місцевому органі Держспоживслужби зареєструвати потужності та отримати ветеринарний паспорт. Для цього треба принести у лабораторію на аналіз мертву бджолу.

"Процедура легалізації досить проста та безкоштовна. Проте на етапі отримання ветеринарного паспорту починаються пригоди. Лабораторій в Київській області лише дві. Одна в Вишневому, друга в Миронівції, - розповідає Дмитро, - Ціна питання від 50 грн за вулик плюс підмор (мертву бджолу, - ред) потрібно везти або самому, або привозити ветеринара".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дончанка розповіла, як створює цукерки з сиру

За бджолами треба особливий догляд. У вуликах може завестись кліщ, що висмоктує гемолімфу. Це міжклітинна рідина, що у бджіл замість крові. Цей паразит з'явився близько 50 років, самостійно бджоли з ним не можуть боротись. Для профілактики появи кліщів, можна покласти на дно вуликів серветки із щавлевою або мурашиною кислотою.

З одного вулика можна отримати від 30 до 150 кілограмів меду. Дохід від пасіки - від 40 000 грн

"Бджоли дуже різко реагують на запах бензину, парфумів алкоголь та інші різкі запахи. На зміну погоди можуть кусати, стають більш агресивними. Минулого року була погана погода, коли качав мед із соняшника, отримав понад 40 укусів, - зазначає Дмитро, - Перед тим, як йти до вуликів я миюсь, вдягаю захисний костюм пасічника. Потім обдаю вулики димом. Можна палити папір з воском, гілки дерев, головне, щоб не було хімії. У бджіл вмикається древній інстинкт, вони думають, що вулики горять та починають відволікатись та набирати у соти мед".

Автор: Олена Білоус
  Найдорожчий мед з вересу - від 550 грн за літр, найдешевша оптова ціна за соняшниковий мед - 30 грн
Найдорожчий мед з вересу - від 550 грн за літр, найдешевша оптова ціна за соняшниковий мед - 30 грн

Бджільництвом можна займатись цілий рік, якщо продавати не тільки мед. Можна заготувати вироби із воску, прополісу, маточного молочка та продавати їх у міжсезоння.

"Взимку бджоли збиваються у куб навколо матки, гріють один одного та їдять те, що накопичили. У них може виникати закупорка кишківника. Аби такого не трапилось, ветеринари рекомендують годувати цукровим сиропом, - розповідає Дмитро, - У наших широтах бджоли нормально зимують. Проте для зимівлі можна робити спеціальний будиночок, де потрібно постійно підтримувати однакову температуру та вологість".

Автор: Олена Білоус
  Бджоли реагують на різкі аромати та зміну погоди, стають агресивними та можуть покусати
Бджоли реагують на різкі аромати та зміну погоди, стають агресивними та можуть покусати

Є декілька вищих навчальних закладів, що готують бджолярів. Дмитро ж самостійно читав спеціалізовану літературу, спілкувався з іншими бджолярами.

"Найефективніше навчання – власний досвід та помилки. У книжках можуть і не написати секрети. Або поради не зможете використати, бо кожна пасіка у чомусь індивідуальна", - зазначає Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відкрити власну марку кави

У Дмитра вже є вже постійні покупці. Про себе розповідає у facebook- групі "Сир і мед від Бірко" та на власній сторінці. У найближчих планах - розширення кількості вуликів до 50 та збільшення лінійки смаків меду.

Автор: Олена Білоус
  Дмитро за освітою економіст, в дитинстві допомагав дідусю на пасіці
Дмитро за освітою економіст, в дитинстві допомагав дідусю на пасіці

"Пишу в соціальних мережах про бджіл. Не очікував, що людям буде цікаво. Наприклад, як бджоли міняють владу у вулику – матку або вбивають або обривають крила та виганяють, - ділиться Дмитро, - Або не усі знають як перевіряти на якість мед. Крапля меду на долоні має бути гіркою, не танути від теплоти шкіри. А якщо швидко втирати декілька хвилин, мед має поглинутись шкірою. Якщо у меду є цукровий сироп, то шкіра буде липнути, крапля розтечеться".

30-річний Дмитро Бирко за освітою економіст. Пасікою почав займатись у 2018 році. Зараз чоловік має 14 вуликів у селі в Обухівському районі на Київщині.

Для випікання тортів та десертів потрібна професійна техніка та досвід у створенні десертів. Для роботи знадобиться пічка, холодильники, міксери, посуд та різні аксесуари. Загалом, потрібно близько 50 тисяч гривень на обладнання. Обладнати можна кухню орендованої квартири. Перших клієнтів можна знайти зі свого оточення серед друзів та колег по роботі.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий мед з вересу, від 550 грн за літр - пасічник розповів про особливості бізнесу на бджолах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі