понеділок, 12 травня 2008 14:56

Найдорожчі валюти світу (ФОТО)
5

Першість серед найвагоміших грошей світу захопили валюти близькосхідних нафтовидобувних країн. Українська гривня на 41 місці.

Лідирує кувейтський динар (буквений код KWD). Українцеві за кожен динар, виготовлений, до речі, з пластику, потрібно викласти 19,01 грн. Під час піврічної окупації Кувейту військами Іраку загарбники вивезли з країни всю готівку, яку їм вдалося виявити. Після цього зовнішній вигляд банкнотів був змінений. Менше року тому Кувейт відмовився від прив"язки своєї валюти до долара на користь корзини валют. Це вигідно країні, яка отримує доходи від експорту в американській валюті, але значну частку імпорту повинна оплачувати в євро і ієнах.

На другому місці - бахрейнський динар (BHD). Щоб потримати в руках один динар, доведеться полегшити свій гаманець на 13,38 грн. Валюта настільки стійка, що іноземні банкноти абсолютно не цікавлять місцевих жителів. Європейськими і північноамериканськими валютами в найменшій державі арабського світу розплатитися, як правило, неможливо.

Третє місце займає ріал Омана (OMR). Його курс по відношенню до гривні - 13,12. Ріал ділиться не на сто дрібніших одиниць, як більшість валют, а на тисячу: один ріал дорівнює 1000 байзам. Так само як і інші стабільні валюти нафтовидобувних арабських країн, ріал дозволяється вивозити з країни і ввозити назад без обмежень.

Четверта позиція дісталася латвійському лату (LVL). Всього 11,42 грн - і лат у вас в кишені. Національна валюта Латвії виявилася найстійкішою серед нацвалют, що "вийшли з рубля", 15 республік колишнього СРСР - лат не піддавався за минулі 14 років девальвації. Після того, як кіпрський фунт і мальтійські ліри були замінені на євро, латвійський лат став однією з найпопулярніших валют Європи.

Замикає п"ятірку лідерів фунт стерлінгів Сполученого Королівства (GBP). За один фунт потрібно віддати 10,03 грн. Важка економічна ситуація у Великобританії після Другої світової війни і посилення домінування США в світовій економіці привели до втрати фунтом стерлінгів статусу найбільш значущої грошової одиниці. Проте завдяки стабільності британської економіки в 2006-му він став третьою найбільш широко поширеною резервною валютою, повідомляє Контракты

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчі валюти світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі