понеділок, 10 червня 2013 15:18

"Найчистіші області України — Волинь і Закарпаття" - Олександр Сушко

На презентації машини шведського виробництва, яка викошуватиме зарості на водоймах Полісся, побував новопризначений заступник Міністра екології та природних ресурсів України — Керівник апарату Олександр Сушко. Чим важлива машина для екосистеми Волині і про стан української екології, Сушко розповів у інтерв'ю кореспонденту Gazeta.ua.

Як саме машина, яку придбали для українців шведи, покращить екологію Волині?

Волинь — унікальна територія із багатою флорою і фауною. Але щороку на цих землях стаються паводки. Страждають селяни та промисловість і, звісно, екологія. Машина-амфібія шведського виробництва скошуватиме рослинність у водоймах, буде чистити річки. Це треба робити регулярно. Тоді води не будуть застоюватися, не буде підтоплень. Регіон не страждатиме. Подібні проекти треба впроваджувати на всій території України.

Автор: Фото: Олег Жмаченко
 

Невже таку машину не можуть виготовити в Україні?

Ну, по-перше, якщо дають, то треба брати. Це однозначно. Звичайно, українці таку машину виготовити можуть, але цьому нам іще треба повчитися. Волиняни дуже здібні, вже добре навчилися управляти машиною. Ось повчимося на тій, яку подарували шведи, а тоді може й свої будемо просувати. Від цього ніхто не відмовляється, на все свій час.

Які регіони України - екологічно найчистіші?

Безумовно, це Волинь і Закарпаття. Ці території мають унікальне біорізноманіття. Варто сказати, що Волинська область взагалі входить у п'ятірку найкращих українських областей за природо-заповідним фондом. Якщо по Україні загальні цифри — біля 5 відсотків, то для Волині це — 10,8%. Жителям цього регіону, безумовно, є чим пишатися.

Автор: Фото: Олег Жмаченко
 

В яких областях України екологічна ситуація загрозлива?

Азовське море дуже страждає від викидів відходів з тамтешніх підприємств. Особливо поблизу Маріуполя. В радянські часи це місто займало одне з перших місць по кількості промислових викидів у атмосферу. Зараз ситуація значно покращилася. Держава готова фінансувати програми, які охоронятимуть екологію моря. Такі програми вже давно розроблені. В основному це укріплення берегу узбережжя на території Новоазовського району. Кошти на цей та подібні проекти вже знайшли. А от інші регіони України — значно чистіші. У Криму, наприклад, таких великих екологічних проблем немає.

Євросоюз щороку виділяє гроші для розвитку в Україні сотень інших проектів. А чи рухається Україна до Європи політично?

Моя відповідь однозначна — так. Адже Україна може підписати договір з Європейським Союзом вже у вересні цього року. Докладаємо зусиль до того, щоб ніщо цьому не завадило.

Зараз ви читаєте новину «"Найчистіші області України — Волинь і Закарпаття" - Олександр Сушко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі