понеділок, 12 листопада 2007 08:31

Найближчий соратник Пол Пота заарештований у Камбоджі

У Камбоджі в понеділок вранці арештований найближчий сподвижник Пол Пота - колишній міністр закордонних справ Ієнг Сарі, повідомляє AFP. 78-річний Ієнг Сарі був узятий під варту в своєму будинку в Пномпені. Йому належить з"явитися перед спеціальним трибуналом, організованим під егідою ООН для розслідування злочинів режиму "червоних кхмерів", жертвами якого в 1975-1979 роках стали близько двох мільйонів людей.

Разом із Сарі була заарештована його дружина Ієнг Тирит, що займала пост міністра освіти і культури в уряді "червоних кхмерів".

Ієнг Сарі, разом із головою "червоних кхмерів" Пол Потом, ще в 1979 році був заочно засуджений до страти. Проте після того, як у 1996 році він та очолювана ним група "червоних кхмерів" вийшла зі складу руху і оголосила про припинення озброєної боротьби, Ієнг Сарі був амністований королем Камбоджі Нородомом Сиануком.

У середині вересня 2007 року був узятий під варту колишній сподвижник Ієнг Сарі - головний ідеолог "червоних кхмерів" 82-річний Нуоном Чеа, що також потрапив під амністію наприкінці 1990-х років. Очікує суда також 65-річний Каїнг Гуєк Єаву, який керував табором смерті, створеним на території ліцею Туол Слен, відомого також як "в"язниця S-21".

AFP нагадує, що ані сам лідер "червоних кхмерів" Пол Пот, ані командувач їхнєю армією Та Мок до того моменту, коли їхніми справами зайнявся міжнародний трибунал, не дожили. Пол Пот, який санкціонував масові страти, помер у 1998 році, а 81-річний Та Мок провів у в"язниці 8 років і помер у 2006 році.

Військовий трибунал, що складається з 10 іноземних і 17 місцевих судей, почне розгляд справ керівництва "червоних кхмерів" у першій половині 2008 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Найближчий соратник Пол Пота заарештований у Камбоджі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі