вівторок, 01 квітня 2008 10:27

Найбільший аукціонний будинок відкриває сезон сучасного мистецтва

Сьогодні, 1 квітня, торговий дім "Крістіс" відкриває аукціонний сезон післявоєнного і сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

За словами експертів, хітом аукціону може стати полотно "Auge im Auge" німецького "живого класика" нон-конформізму Альберта Елена.

Слід зазначити, що ім"я цього 53-річного бунтаря, що також грає в групі The Red Krayola, котра виконує психоделічний панк-рок, пов"язане з художнім молодіжним рухом Junge Wilde. Як відомо, авангардна течія народилася Німеччині наприкінці 70-х і сприймалася як спроба підриву консервативних засад суспільства.

Його робота заздалегідь оцінюється в 400 тисяч доларів. "Немає нічого дивного, немає науки, немає прощення", свідчить супровідний напис до полотна.

Також повідомляється, що на торги виставляється робота батька поп-арту Енді Уорхола "Роршах", на котру автора надихнув відомий тест Германа Роршаха для дослідження особи, заснований на аналізі сприйняття беззмістовних симетричних стандартних плям, як правило, чорного і білого кольорів. Тест застосовують, зокрема, для діагностики психічних розладів, визначаючи схильність до агресії або суїциду.

Як зазначив сам художник ще за життя, "все, що я міг розгледіти, була собача морда, або дерево, або птах, або квітка, хтось може побачити в цьому значно більше".

Попередня оцінка торгового дому за це полотно складає до 300 тисяч доларів. Крім цього виставлятиметься робота британського "модного" дуету Тіма Ноубла і Сью Вебстер під назвою "Я люблю тебе", що є інсталяцією у вигляді відомого напису, де дієслово замінене сердечком.

"Робота може бути встановлена на вулиці", - пояснюють організатори аукціону.

Слід зазначити, що напередодні ця пара відкрила в Нью-Йорку свій "електричний фонтан" - вуличну скульптуру зі світла розміром десять на десять метрів, а до цього порадували жителів Лондона світловою скульптурою "Жертовне серце", яка, за твердженням очевидців, була величезним серцем, що кровоточить, з сотень запалених лампочок.

За словами деяких експертів, їроботи цих скульпторів є сплавом класичної традиції з елементами рок-н-ролу і байкерської культури.

Як відомо, минулий рік продемонстрував світовий сплеск інтересу до сучасного мистецтва. Загальний обсяг продажів "Крістіс" в цій номінації склав 1 мільярд 560 мільйонів доларів, обігнавши традиційно затребувані полотна модерністів і імпресіоністів, які були продані на 1 мільярд 442 мільйони, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Найбільший аукціонний будинок відкриває сезон сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі