середа, 14 травня 2008 16:50

Найбільші українські банки потребують фінансової допомоги ЄБРР

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) змінив стратегію кредитування українських банків, видавши найбільшим банкам з іноземним капіталом - "Райффайзен Банк Аваль" і Укрсоцбанку - позики на іпотечні програми.

Це означає, що наявність у банків зарубіжних акціонерів в умовах світової кризи ліквідності зовсім не гарантує їм доступ до дешевих і довгих грошей, говорять експерти. Сам же факт звернення до ЄБРР банків з топ-5 підтверджує, що іншим кредитним установам буде ще складніше зберегти свої позиції на іпотечному ринку.

Рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку 12 травня вирішила надати довгострокові валютні позики двом найбільшим українським фінансовим установам з іноземним капіталом.

"Райффайзен Банк Аваль", який займає другу позицію за активами і належить австрійській групі Raiffeisen Int., отримає на свою іпотечну програму 125 млн доларів. Субординований кредит у розмірі до 75 млн доларів (включається у капітал) буде видано строком до десяти років, іпотечний кредит на 50 млн доларів - до семи років.

А Укрсоцбанку, четвертому за активами, купленому італійською групою Unicredit, ЄБРР вирішив надати довгостроковий кредит на іпотеку на 65 млн доларів.

У ЄБРР, який раніше співпрацював в основному з крупними і середніми банками, своє рішення залишили без коментарів. За інформацією видання, рішення ради повинні схвалити акціонери ЄБРР.

Банкіри пояснюють рішення залучити позики у ЄБРР наміром диверсифікувати джерела фінансування і спростовують дефіцит валютних коштів.

"Завдання будь-якого банку - диверсифікувати ризики і при видачі кредиту, і при залученні. Якщо банк бере позики тільки у материнської структури, він не є самостійною фінустановою", - пояснив заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Віктор Горбачов.

Директор департаменту з роботи з фінустановами "Райффайзен Банк Аваль" Вікторія Масная відзначає, що ЄБРР надає довгострокові ресурси на іпотеку, які не можна отримати з інших джерел.

"Узяти гроші - добре, особливо в сьогоднішній ситуації з ліквідністю на світових ринках, тому що у нас завжди є куди їх розмістити, - говорить директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. - Якщо цей кредит візьмемо не ми, то візьме хтось з наших конкурентів". Обидва банки входять до топ-3 українського ринку іпотечного кредитування.

Експерти відзначають, що позики ЄБРР стають однією з небагатьох можливостей розвитку іпотеки в Україні.

"ЄБРР пропонує залучати кредити на досить тривалі терміни. Зараз такі позики можна отримати тільки через євробонди або прямі кредити від материнських структур", - розповідає аналітик ІК Dragon Capital Олег Пронін. Але зараз навіть іноземні банки не можуть гарантувати постійний притіку грошей українській "дочці".

"Вилучається грошова маса, і навіть у крупних банків є проблеми з ліквідністю. А материнські банки не гумові", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов.

Враховуючи, що вже і крупні гравці іпотечного ринку потребують коштів ЄБРР, середнім банкам буде особливе складно працювати у цьому сегменті. За словами голови правління банку "Контракт" Олександра Бродського, невеликим банкам і раніше важко було залучати гроші на зовнішніх ринках, а зараз їм доведеться припинити іпотечне кредитування: "Якщо немає джерела фінансування, то бізнес заморожується".

Проте навіть залучення кредиту в умовах, що склалися на світових ринках іпотеки, можна вважати хорошою новиною. Тим паче, що кредити видані банкам, які в Україні традиційно вважалися лідерами в іпотеці: на початок 2008 року на їх частку доводилося 45,6% від всіх виданих іпотечних кредитів.

Проте навіть ці їм не допомогло: з недавнього часу ряд українських банків, серед яких Укрсиббанк, Райффайзен Банк Аваль і Укрсоцбанк, припинили видачу довгострокових кредитів у гривні.

Інші ж банки, які готові надати кредит на житлі, встановили надхмарні відсотки. Наприклад, у ПриватБанку видають іпотечні кредити в гривні під 22,9% річних, під 25% можна узяти гривневу позику в Унікредіт Банку. Трохи кращі умови у банку "Фінанси і Кредит", де ставка складає 19,2%, і ОТП Банку - 18,2% річних, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші українські банки потребують фінансової допомоги ЄБРР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі