пʼятниця, 12 листопада 2010 14:52

Найбільша в Європі річка міліє на 10 см щотижня (ФОТО)
10

Фото: Российская газета

Ульяновська область Російської Федерації перебуває на межі екологічної катастрофи. Куйбишевське водосховище сильно обміліло. Рівень води у Волзі знижується приблизно на 10 сантиметрів на тиждень. До критичної позначки залишилося всього два метри.

Ці зміни можуть кардинальним чином позначитися на житті волзької акваторії. Причому не тільки в одному регіоні - катастрофічне обміління стало проблемою для багатьох волзьких міст. Від нахилених обвалом дерев до кромки берега, яку річка розмиває щороку під час повені, зараз близько ста метрів.

З сирого піску стирчать дерев'яні опори старого причалу рибзаводу - його побудували ще до того, як було утворено водосховище. Труба, по якій колись на підприємство надходила вода з Волги, тепер практично повністю вийшла назовні, передає Российская газета.

Біля єдиного в околицях Ульяновська острову - Пальцінського - утворилися ще два. Місцеві блогери навіть почали придумувати їм імена. Піщані коси оголилися в багатьох місцях.

Сьогодні рівень річки в районі Ульяновська - 49,1 метр. Критична позначка - 47 метрів. Перш за все під загрозою зупинки виявиться Жигулівська ГЕС, що в районі Тольятті. Гребля вимагає ремонту, але працює не на повну потужність.

На сьогоднішній момент екологічна ситуація визнана "надзвичайною". Але вирішення проблеми немає. Програми відродження Волги, відновлення в ній популяцій осетрових риб розроблялися. Але вони, через відсутність фінансування так і залишилися на папері.

Зараз ви читаєте новину «Найбільша в Європі річка міліє на 10 см щотижня (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі