понеділок, 12 листопада 2007 14:49

Нафту у Чорному морі збирають 5 кораблів - забруденно 12 км Керченської протоки

Результати наслідків стихії, що сталася в Україні 10 листопада, можна буде з`ясувати через день-два, оскільки зараз цьому заважає сильний вітер.

Про це заявив прем`єр-міністр України Віктор Янукович сьогодні журналістам на брифінгу.

За його інформацією, на сьогодні пляма мазуту в морі рухається від території України, проте поки що важко визначити, в який бік – чи в бік Росії, чи Грузії або Туреччини.

На сьогодні збором мазуту з української сторони займаються 4 кораблі, з російської - один великий, ще один корабель має підійти найближчим часом з Одеси, і "цього досить", підкреслив Янукович.

Він також повідомив, що є випадки забруднення берега, і частини МНС і Міністерства оборони будуть задіяні для збирання мазуту.

Янукович також підкреслив, що остаточна оцінка ситуації буде зроблена після того, як будуть одержані експертні оцінки.

"А що стосується міжнародних відносин, вони мають бути оформлені згідно з міжнародними законами. Тільки після цього ми зможемо дати остаточну відповідь. Сьогодні звинувачувати когось у цих питаннях не можна", - підкреслив Янукович.

Прем`єр зазначив, що для уряду України зараз важливий порятунок людей і збереження їхнього здоров`я.

Водночас комісія з попередження й ліквідацію НС і забезпечення пожежної безпеки адміністрації Краснодарського краю повідомляє, що на узбережжі Керченської протоки після шторму й викликаних ним аварій суден виявлено забруднення нафтопродуктами довжиною 12 кілометрів.

Шторм у неділю став причиною безпрецедентної надзвичайної ситуації в Азовському й Чорному морях - за даними МНС, за один день затонули чотири судна, ще шість сіли на мілину, отримали пошкодження два танкери, одна баржа перебуває в дрейфі. В результаті корабельних аварій у воду потрапило близько 6,8 тисяч тонн сірки й близько 1,3 тисяч тонн мазуту.

"Візуально спостерігається біля кромки водоростей забруднення чорного кольору з явним запахом нафтопродуктів. Середня ширина забруднення - близько двох метрів, є факти загибелі птахів, які загрузли в нафтопродуктах. Аналогічні викиди нафтопродуктів виявлено на косі Тузла й на косі Чушка. В районі селища Ілліч Темрюкського району виявлено пляму мазуту довжиною 800 і шириною десять метрів", - йдеться в повідомленні комісії.


За матеріалами: УНІАН, РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Нафту у Чорному морі збирають 5 кораблів - забруденно 12 км Керченської протоки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі