субота, 22 жовтня 2011 10:50

Над Вінницею пролетіли перші в Україні вертольоти
8

Фото: Фото: Поліна Романова

21 жовтня у Вінниці запустили перші в Україні вертольоти. У цей день понад 300 людей зібралося на території авіаційного заводу. Серед них – працівники заводу, журналісти, мер та губернатор. Сьогодні заводу 50 років. Майже два роки завод був у простої, йшлася мова про його банкрутство. Державне підприємство "Віас" поділилося на дві частини – державне та товариство. ТОВ "Віас" відійшло запорізькому підприємству "Мотор січ", тому що завод був його боржником. Завод ремонтує авіатехніку. Створений у 1961 році на місці колишньої військової бази.

"Завдяки інвестиціям "Мотор січі" завод знову працює. Люди матимуть робочі місця. Сьогодні побачимо у повітрі перші два вертольоти", - урочисто зазначає губернатор області Микола Джига.

У натовпі робітників чується стишений голос: "Нові робочі місця обіцяє. Спочатку тим, що є зарплату виплатіть".

Працівникам державної частини заводу понад сім місяців не виплачують заробітної плати. А тим, що працюють на товаристві від "Мотор Січі" - двічі на місяць.

Першими замовниками заводу стало управління Міністерства надзвичайних ситуацій у Вінницькій області. Вчора продемонстрували два вертольоти, які відремонтували для них.

"Ці два вертольоти абсолютно однакові. Просто один пофарбований у зелений колір, а інший – у червоний та білий. Модель – Мі-2. Замінили все новими запчастинами та агрегатами, які привезли з Росії та Польщі. Тільки коробка стара залишилася. В нього вміщається шестеро. Ним можна рятувати хворих під час катастроф. Літає на солярці. Треба 300 літрів на годину. Це великі витрати. Рік випуску – 1986. Такі літаки називають "коньок-горбунок". Швидкість – 210 км за годину", - розповів пілот Віталій Онищенко, 39 років.

Зараз ви читаєте новину «Над Вінницею пролетіли перші в Україні вертольоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі