Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 08:41

Нацбанк знизив офіційний курс долара

Нацбанк знизив офіційний курс долара
Національний банк України встановив на 22 травня офіційний курс гривні на рівні 4,85 грн/1 дол, який майже на 4% відрізняється від офіційного курсу 5,05 грн, утримуваного в країні незмінним з 21 квітня 2005 року.

Інформація про нове значення офіційного курсу розміщено на веб-сайті НБУ.

Курс гривні на межбанке зміцнюється вже більше місяця, після того, як Нацбанк відмовився від викупу надмірної пропозиції валюти. В результаті в середу долар на міжжбанку впав до 4,55 грн/1 дол, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

20 квітня 2005 року Нацбанк знизив офіційний курс долара з 5,19 грн/1 до 5,05 грн/1 дол.

Офіційний курс гривні стає гнучкішим

Офіційний курс гривні стає гнучкішим і узгодженим з ринковими реаліями, але певні рамки його змін повинні бути збережені, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.

"НБУ ставить на крило оновлену модель монетарної поведінки з посиленим рестріктівним (обмежувальним) акцентом з метою протидії інфляційному тиску, але без неприйнятного охолодження економіки. Забезпечивши велику гнучкість курсу, тобто можливість руху в обидві сторони, ми не повинні виключати можливість ослаблення. Якщо ж буде посилення курсу - те за підсумками року воно не повинне перевищувати темп економічного зростання", - сказав він в середу.

Керівник групи радників розділу НБУ також підкреслив, що Нацбанк має намір згладжувати надмірні коливання курсу на міжбанківському ринку шляхом проведення відповідних інтервенцій.

"Я вважаю, що на відміну від 2005 року Нацбанк зробить основною лінією своєї курсової політики не посилення валюти, не фіксацію на рівні 4,85 грн/1 дол, а велику гнучкість курсу... НБУ не піде повністю з ринку. Він зрізатиме горби зайвих коливань. Нацбанк не кидає ринок. Він буде у відповідний час в потрібному місці", - сказав Литвицький.

При цьому він підкреслив, що рішення про зміну офіційного курсу ухвалене на тлі виконання державного бюджету з початку року з профіцитом і з урахуванням спостережуваного протягом останніх трьох місяців профіциту платіжного балансу.

"На відміну від 2005 року НБУ не підсилив офіційний курс, а привів його у відповідність з тим, який утворився на ринку. Ринок підсилив курс, а не Нацбанк. В курсі, який ми зараз бачимо на ринку, частково дисконтується ревальваційний потенціал, накопичений в попередні роки. Гривна була недооцінена і ринок це усвідомлював. Але ми не дозволимо розрядитися всій цій недооцінці відразу", - пояснив керівник групи радників голови НБУ.

Крім того, за його словами, підвищення рухливості офіційного курсу враховує зниження курсу долара США на зовнішньому ринку і прискорення економічного зростання в квітні.

"Якщо долар так безпрецедентно послабшав - ми повинні це врахувати в наший курсовій політиці і активніше переходити до нового алгоритму курсоутворення з явнішим обліком поведінки інших валют", - сказав Литвицький.

Разом з тим, він відзначив, що вже в межах цього року є видимою перспектива завершення періоду зниження курсу долара США до інших валют на міжнародному ринку.

Крім того, радник НБУ відзначив, що збереження розриву між офіційним курсом і ринковим вже створювало проблеми для бізнесу. "Нацбанк не стріляв з гармати по горобцях, коли розрив між офіційним курсом і ринковим не перевищував 1%. Ну а зараз, якщо судити по тому, що було сьогодні (на міжбанку), розрив вже досяг 10%. При таких розривах створюються проблеми для бізнесу", - підкреслив Литвицький.

Керівник групи радників голови НБУ також відзначив важливе значення зміни курсу для цінової динаміки. "Гнучкість курсу - важливий чинник цінової заборони. Але це не антиінфляційна панацея, хоча вона і протидіятиме ціновому тиску і особливо здешевить енергетичний і антиінфляційний імпорт", - сказав він.

На його думку, для ефективної протидії інфляції необхідне утримання профіциту держбюджету, а також підвищення продуктивності в агросекторі.

"Для цього року успіхом буде, якщо ми не повторимо історичний максимум інфляції за повні роки існування гривні, а саме 25,8% в 2000 році. Але можна і потрібно поборотися за зниження темпів інфляції", - сказав Литвицький, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк знизив офіційний курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути