четвер, 15 травня 2008 09:07

Нацбанк зміцнюватиме гривню

Перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов заявляє, що офіційний курс гривні буде зміцнюватися.

Про це Шаповалов заявив в інтерв"ю газеті "Дело".

"Офіційний курс гривні (стосовно долара) буде змінюватися убік її зміцнення. Це зв"язано з тим, що пропозиція валюти в країні значно перевищує попит", — повідомив Шаповалов.

До яких меж буде зміцнюватися гривня, банкір не сказав, але уточнив, що це відбудеться найближчим часом.

"Зважаючи на те, що Центральний банк не брав участі у торгах, ринок сам сформував курс. У квітні він склав у середньому 4,93 гривні за долар, а в травні ще нижче... Від того, що ми наблизимо до реального офіційний курс, особливо нічого не зміниться", — пообіцяв він.

У той же час, на думку банкірів, за межі коридору, встановленого Основними принципами грошово-кредитної політики, офіційний курс усе рівно не опуститься.

"Правління Нацбанку може зробити в гіршому випадку 4,95 гривни за 1 долар", — говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.

Шаповалов стверджує зворотнє: "Основні принципи грошово-кредитної політики, що виносяться на розгляд Верховної Ради, — це прогноз. Є закон, що говорить, що курс встановлює Нацбанк, а не парламент. Тому НБУ має право встановити курс і нижче 4,95. Хоча це питання дискусійне", — вважає чиновник.

На думку експертів, зміцнення офіційного курсу долара на наявному ринку ніяк не відіб"ється.

"Не думаю, що наявний курс гривні знизиться, після того як Нацбанк зміцнить офіційний курс гривні. Народ не побіжить позбуватися доларів, тому що той, хто хотів, уже "скинув" валюту по абсолютно неймовірному курсу 4,6 гривні за долар", — говорить перший заступник глави правління Банку НРБ Владислав Кравець.

Останній раз офіційний курс долара Нацбанк змінював три роки тому — у квітні 2005-го.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк зміцнюватиме гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі