вівторок, 06 листопада 2018 11:32

Набув чинності закон "Маски-шоу стоп 2": що варто знати

Набув чинності закон "Маски-шоу стоп 2": що варто знати
Так званий закон "Маски-шоу стоп 2" набув чинності Фото:strana.ua

В Україні набув чинності так званий закон "маски-шоу стоп-2", який дає можливість українцям звертатися до суду з вимогою закрити незаконну справу. А для правоохоронців вводить матеріальну відповідальність за службові провини.

Українці отримають право клопотати про закриття кримінального провадження, якщо встановлено, що у діях відсутнє правопорушення, набрав чинності закон, яким скасували кримінальну відповідальність. Або, якщо мова йде про несплату податків і обвинувачений досяг "податкового компромісу".

"Запропоновані зміни забезпечать можливість учасникам кримінального судочинства, у тому числі іншим особам, права або законні інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, клопотати про закриття кримінального провадження за зазначеними підставами", - йдеться у пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовим почали перераховувати пенсії

Також нововведення дозволяють звертатися до слідчого судді з клопотанням про закриття провадження, якщо були порушені строки досудового розслідування. Якщо за встановлений законом час не вдалося знайти докази, справу можуть закрити.

Правоохоронці ризикують із власної кишені оплатити компенсацію постраждалим. Якщо українець через незаконні дії органів досудового розслідування, прокуратури або суду зазнав збитків, він має право отримати компенсацію з бюджету. При цьому, згідно з новим законом, держава отримає право вимагати витрачені гроші у винуватців такого порушення.

"Застосовувати право зворотної вимоги до винних осіб у випадку встановлення в їхніх діях складу не тільки кримінального злочину, а й за наявності ознак дисциплінарного проступку за результатами службового розслідування, проведеного на підставі рішення суду", - йдеться в документі.

31 жовтня президент Петро Порошенко підписав закон №8490 - так званий закон "Маски-шоу стоп" -2. Документ набув чинності 3 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Набув чинності закон "Маски-шоу стоп 2": що варто знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі