середа, 08 вересня 2010 14:24

На Запоріжжі узаконили російську мову

На Запоріжжі узаконили російську мову

Запорізька обласна рада присвоїла російській мові статус регіональної на території області.

Таке рішення облрада прийняла на сесії 8 вересня, передає ТСН.

"Констатувати, що в Запорізькій області російська мова як мова міжнаціонального спілкування використовується у всіх сферах громадського життя і є регіональною мовою", - сказано в рішенні.

У пояснювальній записці зазначається, що таким чином облрада вирішила зняти обмеження на використання російської мови в засобах масової інформації та в установах освіти регіону.

Відповідно до рішення, виконавчим органам облради доручено здійснити заходи для використання поряд з державною українською мовою й російської мови в роботі Запорізької облради. Вирішено створити тимчасову комісію з питань сприяння використанню європейського законодавства, що має розробити й внести на розгляд сесії заходу щодо розвитку й захисту російської мови в Запорізькій області.

Також українською і російською мовами будуть публікуватися рішення облради. Крім цього, облрада вирішила звернутися до Верховної ради із пропозицією в повному обсязі імплементувати Європейську хартію регіональних мов, мов меншин.

Нагадаємо, 5 липня 2006 року Запорізька міська рада надала російській мові статус регіональної на території міста. У лютому 2007 Апеляційний суд Запорізької області залишив чинним рішення суду Орджонікідзевського району, яким скасовується рішення Запорізької обласної ради про надання російській мові статусу регіональної. У червні 2007 року Запорізька облрада надала російській мові статус регіональної, після чого прокуратура оскаржила це рішення в суді.

Як повідомляє РепортерUA, сьогодні, 8 вересня, в Запоріжжі пройшла акція протесту націоналістів проти надання російській мові статусу регіональної в Запорізькій області.

"Це не тільки порушення Конституції України, але і відкрите знищення української мови. У деяких регіонах України депутати вже ухвалювали подібні рішення про "російську регіональну", і суди відміняли їх. Тому найближчим часом ми опротестуємо "мовне" питання в місцевому суді", - заявив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови запорізького відділення ВО "Свобода" Віктор Бороненков.

Зараз ви читаєте новину «На Запоріжжі узаконили російську мову ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі