четвер, 29 травня 2008 20:04

На вулиці Яблуневій півроку не підключають воду

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  У Сосниці Микола Баклажко наповнює відра водою за допомогою ручної колонки. Чоловік зробив її тимчасово. На вулиці Яблуневій, де він мешкає із сім’єю, ніяк не підключать воду
У Сосниці Микола Баклажко наповнює відра водою за допомогою ручної колонки. Чоловік зробив її тимчасово. На вулиці Яблуневій, де він мешкає із сім’єю, ніяк не підключать воду

Воду жителям вул. Яблуневої в райцентрі Сосниця на Чернігівщині обіцяли пустити на Великдень. Але її немає й досі. Хоч водогін збудували і випробували півроку тому.

Голова вуличного кооперативу Микола Баклажко, 55 років, воду качає з ручної колонки. Чоловік зробив її тимчасово. Сусіди їздять до нього з тачками й бідонами за 100—400 м.

— Два з половиною роки тому оголосили, що буде водогін. Люди попродали корів і понакуплювали пральок-автоматів, — розповідає Баклажко. — На техніку вже закінчуються гарантії, а вона все стоїть без діла. Вода із неглибоких 30-метрових свердловин по Яблуневій для пиття непридатна. У ній багато нітратів і заліза.

Папери на водогін почали оформляти 2006 року.

— Вуличний кооператив у нас був і раніше, як проводили газ, — веде далі голова. — За його рахунок зробили техумови на будівництво водогону. На той час водопостачанням у Сосниці мав займатися комунгосп. Головний інженер цього підприємства підписав документи. Заплатили тоді 79 гривень.

За рік папери стали недійсні, бо техумови видаються на рік. За цей час будівництво не розпочали. Потім люди сплатили 7 тис. грн за проект. 2007-го комунальники отримали бюджетні гроші на будівництво центрального водогону до житлового масиву. Торік у серпні поклали 1 км поліетиленової труби до вулиці. Уздовж Яблуневої та до будинків підводили водогін за рахунок кооперативу. Люди раділи. Поспішали. Накупили труб, кранів. Найняли екскаватор із сусіднього райцентру Мена.

— Коли труби поклали, я своїми силами, своїм компресором опресував лінію, — каже Баклажко. — Надавив шість атмосфер давлєнія. Стояла вона тиждень. Ніде не пропускало. "Траса іспитана", — я так і доложив головному інженеру комунгоспу. Хотя це їхня обязанность. Давай просить врєзку. Заплатили за ці врєзки всі 28 дворів по 233 гривні. Начальник сосницького житлово-комунального управління Віктор Запорожець це узгодив. Спочатку узгоджував Віктор Труба, а потім комунгосп об"єднали з іншим управлінням. Через це довелось платити двічі.

— По сьогоднішній день з усіх дворів зібрано близько 5 тисяч гривень, а роботи — ноль, — каже сусід Баклажка, підприємець Станіслав Плющ, 37 років. — Гроші забрали, а воду не дають.

Востаннє жителям Яблуневої обіцяли дати воду на Великдень.

— Комунальники переводять стрілки один на одного, — обурюється голова кооперативу. —   Мера ніколи не застанеш на місці, а мобілки він не має. Останній раз був на нашій вулиці два роки тому.

Сосницького селищного голову Віктора Гординського, 51 рік, вдалося застати на вулиці. Біля мікрорайону Круг повалили тополю. Мер проконтролював роботу й уже сідав у машину.

— Вікторе Михайловичу, коли включать воду по Яблуневій?

— Залишився один підпис, — запевняє селищний голова. — Без нього підключати водогін не можна. Документи — в державному архітектурному контролі. Це нова організація. Створена на початку року. Раніше цього затвердження не вимагали. Думаю, архконтроль підпише за тиждень-півтора.

З"ясувалося, що 23 травня документи по Яблуневій підписав головний держінспектор архітектурно-будівельної інспекції в Коропському і Сосницькому районах Володимир Безруков.

— Два-три тижні тому я отримав документи на водогін по Яблуневій, — каже він. — Деяких паперів не вистачало. Я дозбирав і підписав. Але в Сосницької селищної ради досі немає державного акта на землю.

Для запуску водогону по вул. Яблуневій треба ще створити державну комісію й прийняти об"єкт в експлуатацію.

Яблунева і ще три вулиці почали забудовуватися на початку 90-х. Тоді зарплат не платили по півроку і не всі змогли побудуватися. За генеральним проектом, у мікрорайоні, розташованому між об"їзною дорогою на Чернігів та головною вулицею райцентру, мав бути магазин і дитсадок. За виділення ділянки тоді платили понад 1 млн крб. Казали, дорого, бо мікрорайон буде з комунікаціями й з усіма зручностями.

Люди за власний рахунок проводили електрику, газ, телефон. Асфальту немає досі. Взимку трактор в останню чергу чистить вулицю від снігу .

Зараз ви читаєте новину «На вулиці Яблуневій півроку не підключають воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі