четвер, 20 грудня 2007 18:47

На виставці давали пограти на бандурі та "козі"

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Киянин Олексій Кабанов грає на старовинному українському музичному інструменті ”коза” в фойє філармонійного центру в Чернігові
Киянин Олексій Кабанов грає на старовинному українському музичному інструменті ”коза” в фойє філармонійного центру в Чернігові

15 грудня в Чернігівській філармонії, в рамках всеукраїнської акції автентичної музики "Ростоки", представили колекцію старовинних українських інструментів — бандури, колісну ліру, трембіту, "козу", що схожа на шотландську волинку.

Також тут улаштували імпровізовану майстерню.

— Це буде народна бандура, ще вона зветься старосвітська, — каже майстер Микола Товкайло, 58 років. — На неї годиться лише дерево, "яке звучить", — верба, клен, груша, липа, карпатська смерека. А от дуб не підійде, бо це не музикальне дерево. Знаєте, кажуть: "глухий як дуб".

Майстер розповідає, що в Києві при кобзарському цеху діє школа гри на старовинних інструментах. Там навчають і звичаям кобзарства. Студентка Наталя Кравченко, 20 років, цікавиться, чи беруть дівчат.

— Як може жінка грати на жінці? — дивується музикант Руслан Козленко, 30 років.— Бандура — це жінка, яка може розкритися лише в руках чоловіка!

На виставці можна спробувати зіграти на інструментах.

— Приходьте ввечері на концерт, — запрошує Микола Товкайло. — Співати будемо козацький плач — так називали кобзарі свої твори. Пізніше історики їх назвали думами. За манерою виконання вони трохи схожі на реп.

Зараз ви читаєте новину «На виставці давали пограти на бандурі та "козі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі