вівторок, 18 січня 2011 13:56

На виробництві кукурудзи та ріпаку можна заробити найбільше — експерт

На виробництві кукурудзи та ріпаку можна заробити найбільше — експерт

Торік прибутковість виробництва кукурудзи на зерно в середньому по галузі склала близько 30%, що залишає її на першому місці по рентабельності порівняно з традиційними зерновими культурами: пшеницею, ячменем та житом.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон.

За його словами, висока прибутковість культури обумовлена зростанням її ціни в 2010 році на 50% порівняно з попереднім роком, що змогло перекрити втрати врожайності зерна від спекотного літа.

У грудні 2010 року середня ціна кукурудзи піднялася до 1500 грн за тонну.

"Нинішня кон'юнктура ринку кукурудзи є досить привабливою для виробників і може стати вирішальним фактором збільшення виробництва в 2011 році. Ціна на кукурудзу на світових ринках продовжує зростати: у США — до 280 доларів за тонну, а у Франції — понад 300. Це є гарним стимулом для розширення площ під цією культурою в Україні у новому сезоні", - розповів експерт.

Сластьон додав, що непогані перспективи очікуються для виробників ріпаку, адже ціна на нього також продовжує зростати і в середньому в Україні вже досягла 4200 грн/т. Враховуючи зменшення площ озимого ріпаку в Україні під урожай 2011 року на 24% порівняно з попереднім роком, виробники можуть сподіватися на високу ціну ріпаку нового врожаю.

"Однак існуватимуть й деякі перепони для виробників ріпаку та кукурудзи в цьому році. Вимога сертифікації ріпаку при експорті до Європи може стати причиною витіснення українського насіння цієї олійної культури на інші менш привабливі ринки - Туреччини та інших східних країн. А от кукурудзі можуть завадити експортні квоти", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «На виробництві кукурудзи та ріпаку можна заробити найбільше — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі