пʼятниця, 30 серпня 2013 18:33

На Вінниччині 49 учнів відмовляться йти до школи

На Вінниччині 49 учнів відмовляться йти до школи
Фото: metronews.ru

У селі Журбинці  Козятинського району Вінниччини закривають школу,  де навчається 49 учнів.  Районне керівництво  9 травня видало наказ про примусову передачу документів до Махаринецької школи.  Жителі села протестують  проти такого рішення.   Сільські депутати подали позов до суду. 

"В травні  приїхало керівництво районного відділу освіти,  зібрали шкільні збори, і поставили перед фактом, що школу закривають. Ніхто не радився з громадою, з депутатами, не слухали думку батьків. Оприлюднили наказ,  сказали, що школу утримувати фінансово  невигідно. Тому всі  мають навчатися в Махаринцях", - розповідає  помічник депутата районної ради Олена Галайко, 45 років.

Після зборів батьки, учні та вчителі написали звернення до голови  Вінницької облдержадміністрації та обласної ради. До сьогодні відповідей не отримали. Депутатів сільської ради подали  позов до Вінницького окружного адміністративного суду. 21 серпня суд виніс рішення про скасування наказу  Козятинського районного відділу освіти.  Але воно не виконується.

"Коли керівництво  райвідділу освіти взнало про судове рішення, швиденько написали ще один наказ заднім числом, уже від 19 травня. Знову тероризують і батьків, і вчителів.  Наполягають, що рішення вже прийняте і міняти його ніхто не буде", - каже Галайко.

Таке рішення  не влаштовує, бо учням  доведеться  ходити до школи пішки три кілометри. За законом, на таку відстань автобус не виділяють. Батьки хвилюються за життя та здоров'я своїх дітей.

"Взимку  учні десятого-одинадцятого класів більше дома сиділи, ніж були в школі. То замете - немає як іти, то хворіють.  А зараз пустити малих іти три кілометри. Навіть, якщо і дадуть автобус, то уроки закінчуються в різний час. Діти 6-9 років будуть не  зрозуміло чим займатися чотири години, поки в старших ще заняття. До того ж,  в Махаринцях  років п'ять тому уже був випадок, що дитина впала в каналізаційну яму і загинула. Хай діти краще сидять  вдома", - продовжує Олена Василівна.

Сьогодні, 30 серпня батьки звернулися  по допомогу до голови Козятинської районної ради  Валерія Стахова. Він знову буде позиватися до  суду.  Батьки  кажуть, що  першого вересня приведуть дітей у свою рідну школу. Вчителі готують  свято першого дзвоника.  На навчання з другого вересня ніхто ходити не буде.  Протест триватиме, поки районний відділ освіти не скасує свій наказ.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині 49 учнів відмовляться йти до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі