понеділок, 10 березня 2008 12:36

На виборах в Іспанії перемогла правляча соціалістична партія

За результатами підрахунку більше 97% голосів, на загальних виборах в Іспанії перемогла правляча соціалістична партія. За наявними даними, соціалісти отримали 44% голосів проти 40% у Народної партії.

Це означає, що прем"єр-міністр країни Хосе Луіс Сапатеро зможе залишитися на другий термін. Не дивлячись на перемогу, соціалісти не отримали абсолютну більшість в парламенті. Для цього їм необхідно було виграти 176 депутатських мандатів замість 169, виграних за підрахунками майже всіх голосів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Суперники соціалістів, - консервативна Народна партія, яку очолює Марьяно Рахой - вже визнали свою поразку і привітали Сапатеро. Сам прем"єр подякував прихильникам своєї партії за забезпечення соціалістам "безумовної перемоги" на виборах.

За словами Сапатеро, який звернувся до прихильників у Мадриді, громадяни Іспанії проголосували за нову еру. "Народ Іспанії ясно виявив свою волю і без тиску, без конфронтації вирішив вступити в нову еру", - заявив Сапатеро.

Явка на виборах виявилася досить високою - на виборчі ділянки прийшли більше 60% зареєстрованих виборців.

В ході передвиборної кампанії правлячі соціалісти робили акцент на економічних досягненнях свого уряду і продовженні ліберальної соціальної політики. За час правління соціалістів були спрощені правила розлучень, а одностатеві пари отримали право одружуватися.

Опозиція ж стверджувала, що зростання економіки при соціалістах сповільнюється. Останнім часом в Іспанії зросла інфляція, і безробіття досягло рекордних показників.

Крім того, консерватори звертали увагу на зростання імміграції в країну і пов"язані з цим негативні, на їх думку, наслідки.

В неділю 35 млн іспанських виборців голосували за депутатів 350-місцевого парламенту, а також за 208 членів вищої палати - сенату. Останні 56 депутатів сенату обираються регіональними асамблеями 17 автономних регіонів Іспанії, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «На виборах в Іспанії перемогла правляча соціалістична партія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі