понеділок, 04 лютого 2008 08:10

На виборах у Сербії РВК обробила 98,8% бюлетенів: лідирує Тадіч

На виборах у Сербії РВК обробила 98,8% бюлетенів: лідирує Тадіч
 Республіканська виборча комісія обробила 98,8% бюлетенів виборців за підсумками другого кола голосування виборів президента Сербії, які пройшли у неділю, йдеться у повідомленні РВК.

Кандидат від Демократичної партії, чинний президент Борис Тадіч, набирає на даний момент 50,57% голосів, лідер Сербської радикальної партії Томіслав Ніколіч - 47,71%. У абсолютних цифрах за Тадіча проголосували 2 мільйони 257 тисяч 105 осіб, за Николіча - 2 мільйони 129 тисяч 403 виборці.

Населення Сербії налічує близько 10 мільйонів осіб, з яких майже 2 мільйони складають етнічні албанці, що проживають у Косово,  які традиційно бойкотують сербські вибори.

Всього на території країни 3 лютого було відкрито 8 тисяч 481 виборчу дільницю, де могли проголосувати 6 723 762 виборці, включені у списки. Крім того, право голосу мали 9 тисяч військовослужбовців і близько 8 тисяч ув"язнених. У сербських анклавах Косово працювали 277 дільниць, на яких зареєстровані 114 тисяч 33 виборці.

Явка, за інформацією РВК, склала 67,23%.

Голова РВК Соня Бркіч повідомила, що у ході виборів було зафіксовано два порушення виборчого законодавства, але результатах голосування вони ніяк не позначилися. За її словами, одна людина займалася масовою розсилкою СМС-повідомлень агітаційного характеру у період передвиборної тиші, яка почалася за два дні до відкриття виборчих дільниць.

Ще одна людина поскаржилася на членів виборчкому, які не дозволили їй проголосувати, оскільки запідозрили її в спробі повторного голосування.

Наступне повідомлення для преси представники РВК зроблять у понеділок у другій половині дня.

У першому турі виборів, що відбувся 20 січня, перемогу отримав Николіч, що набрав 39,99% голосів, а Тадіча підтримали 35,39% виборців. Інші сім претендентів набрали менше 8% голосів. Оскільки жоден з кандидатів не набрав більше 50%, був призначений другий тур.

Президент Сербії обирається строком на п"ять років, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «На виборах у Сербії РВК обробила 98,8% бюлетенів: лідирує Тадіч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі