понеділок, 14 березня 2011 21:18

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

На трьох японських реакторах почало плавитися ядерне паливо

На трьох японських реакторах почало плавитися ядерне паливо

Ситуація на АЕС Японії, надзвичайний режим на яких спровокував сильний землетрус і цунамі, погіршується. Влада запросила допомоги у Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Високопоставлене джерело в японському уряді заявило, що на всіх трьох проблемних реакторах почалося плавлення ядерного палива.

Найбільше занепокоєння у фахівців викликає другий реактор на АЕС "Фукусіма-1". Ситуація на першому і третьому тимчасово стабілізована. Раніше вже повідомлялося, що на другому реакторі відмовила система охолодження. Тиск у реакторі сильно зріс, в результаті чого вода перестала надходити, і паливні стрижні почали перегріватися.

Продовження цього процесу може призвести до руйнування реактора й викиду радіоактивних речовин. Раніше влада Японії стверджували, що катастрофічні наслідки пошкодження АЕС "Фукусіма-1" виключено.

Як заявив глава МАГАТЕ Юкія Амано, зараз агентство обговорює деталі підготовлюваної місії. Амано сказав на прес-конференції, що "навряд чи інцидент стане розвиватися" як у Чорнобилі.

МАГАТЕ запропонувало Японії свою допомогу в боротьбі з наслідками землетрусу незабаром після того, як стало відомо про пошкодження АЕС.

Як вже повідомлялося, своїх експертів у галузі ядерної фізики в Японію направила Росія, їхнім завданням є спостереження за розвитком подій на АЕС. Також Японія звернулася за допомогою до США.

Зараз ви читаєте новину «На трьох японських реакторах почало плавитися ядерне паливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

109

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі