субота, 22 березня 2008 11:59

На Тайвані обирають нового президента

На Тайвані обирають нового президента
За попередніми даними, на виборах лідера Тайваню, що пройшли в суботу, лідирує кандидат від опозиційної партії Гоміньдан Ма Інцзю.

Після підрахунку близько 30% бюлетенів Ма Інцзю випереджає свого опонента - голову правлячої Демократичної прогресивної партії (ДПП) Френка Се - на 20%.

Об 11:00 (за київським часом) на Тайвані почався підрахунок голосів на виборах голови місцевої адміністрації. Голосування проводилося з 8:00 до 16:00 за місцевим часом (2:00 - 10:00 за київським). Остаточний результат підрахунку бюлетенів буде оголошено о 21:30 за часом Тайбея (15:30 за київським).

У виборах взяло участь близько 75% виборців - більше 17 мільйонів людей. Це дещо менше, ніж на останніх виборах голови адміністрації в 2004 році, в яких взяли участь більше 80% виборців. Нинішні вибори голови адміністрації стали четвертими за рахунком прямими виборами на острові.

Нині головою острівної адміністрації є представник Демократичної прогресивної партії (ДПП) Чень Шуйбянь. Він складе повноваження 20 травня.

Прогресивні демократи ратують за проголошення незалежності Тайваню, який офіційно вважається провінцією КНР. Гоміньдан, у свою чергу, виступає за економічну інтеграцію з материковим Китаєм.

Одночасно з виборами на острові проводиться референдум про вступ Тайваню до Організації об"єднаних націй.

Проти проведення цього плебісциту виступили не лише влада КНР, Великобританії, Росії, США, а також великі міжнародні організації. Проведення референдуму розглядається міжнародним співтовариством як спроба проголосити незалежність Тайваню, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «На Тайвані обирають нового президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі