четвер, 19 червня 2008 18:07

На Сумщині фельдшери їздять до хворих на скутерах

Автор: фото: Павло КЛЮЧНИК
  Фельдшер Жанна Коваль із села Заруддя Роменського району Сумщини стоїть біля скутера, який подарував їй губернатор Микола Лаврик. Раніше жінка їздила до хворих велосипедом
Фельдшер Жанна Коваль із села Заруддя Роменського району Сумщини стоїть біля скутера, який подарував їй губернатор Микола Лаврик. Раніше жінка їздила до хворих велосипедом

Двом фельдшерам із сіл Заруддя і Погожа Криниця Роменського району на Сумщині подарували по скутеру. Тепер вони добираються до хворих учетверо швидше.

— Голова облдержадміністрації Микола Лаврик — людина слова, — каже фельдшер Заруддянської амбулаторії Жанна Коваль, 32 роки. — Він приїжджав до нас, цікавився, як  добираємося до хворих. Я показала свій велосипед. Микола Іванович пообіцяв скутер. І через два тижні зробив. Тепер не нарадуюся. Чорний моторолер "Навігатор", двомісний. Бензину витрачає мало. Одразу залили 10 літрів. Виїздила 200 кілометрів, а пальне ще є. Прав на скутер не треба. Керувати — просто. Вперше сіла, крутнула ручку газу і поїхала.

За 5 км у села Велике і Мале фельдшер доїжджає скутером за 5 хв. Велосипедом  крутила педалі 20–25.

— У нас ще є старий УАЗ, — розповідає сільський голова Заруддя Світлана Тимошенко, 48 років. — На машині на виклики їздить лікар. Нею ж возимо хворих у лікарню. Але УАЗ палить  багато бензину — 17 літрів на 100 кілометрів. Пальне купуємо за рахунок сільради.

Доки фельдшер була на лікарняному, в Погожій Криниці скутером їздила акушер 32-річна Наталія Турчин.

— Коли на роботу вийде фельдшер, не знаю, як будемо ділить мопед, — каже Турчин. — Машина повинна бути в одного хазяїна. Мабуть, треба вирушати в Суми і просити ще один.

Наталія Турчин за тиждень наїздила 240 км. 10 літрів бензину купила за свої гроші. Сільрада компенсувати пальне поки що не обіцяє.

Облдержадміністрація хоче розробити програму забезпечення медиків скутерами. Усього на Сумщині 840 сільських лікувальних закладів. Найпоширеніший транспорт їхніх медиків — велосипед.

Зараз ви читаєте новину «На Сумщині фельдшери їздять до хворих на скутерах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі