середа, 12 березня 2008 13:10

На російських прилавках з"явилися пельмені "Сталінські ніжні" (ФОТО)

 

На російських прилавках з"явилися пельмені "Сталінські ніжні". Рекламний слоган продукту повідомляє: "Жити стало краще, жити стало веселіше". Продукцію під такою оригінальною назвою, як зазначено на яскраво-червоній упаковці, випускає об"єднання "Айсберг" з селища Ужовка Ніжегородської області. Цікаво, що один з девізів підприємства – "Вірність кращим традиціям". Але в прайс-листі компанії "Сталінські" пельмені, проте, не фігурують – є лише "Ніжні".

Нагадаємо, що напередодні 55-річчя смерті вождя в Росії проводилося соціологічне опитування, в результаті якого з"ясувалося, що фігура "вождя і вчителя" Сталіна все більш міфологізується: він подобається молодим, йому відновлюють пам"ятники, його ім"ям намагаються називати вулиці. А в рекомендованому Міносвіти підручнику історії Філіппова його називають "героєм" і "найуспішнішим керівником СРСР". Як заявив міністр освіти і науки РФ Андрій Фурсенко, "у колишніх підручниках історії є набагато більш спірні моменти, ніж у новому. Він вперше пройшов сувору експертизу і був винесений на суд суспільства".

Дійсно, в російському суспільстві Сталіну симпатизують дві третини людей старше 60 років і близько половини опитаної молоді. На питання соціологів про роль Сталіна в історії країни 36% відповідають: "Які б помилки й хиби йому не приписувалися, найважливіше – що під його керівництвом народ вийшов переможцем у Великій Вітчизняній війні". 20% заявляють: "Тільки жорсткий правитель міг підтримати порядок в державі в умовах гострої класової боротьби і зовнішньої загрози" і "Сталін – мудрий керівник, який привів СРСР до могутності та процвітання". Нарешті, 16% переконані: "Наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, – рано чи пізно він прийде і наведе лад".

Тиждень тому нащадок Йосипа Джугашвілі Євгеній, оцінюючи життя при Володимирі Путіні і життя при його дідові, заявив, що при Сталіні народу дійсно жилося "краще" й "веселіше". "За товариша Сталіна все було для народу і все робилося заради народу", – переконаний Джугашвілі-молодший.

Нагадаємо, що фразу "Жити стало краще, товариші. Жити стало веселіше" Йосип Сталін вимовив 17 листопада 1935 року на Першій всесоюзній нараді стахановців. Так "батько народів" прокоментував скасування продовольчих карток на хліб, борошно і крупу. У світлі масових репресій, які досягли піку за два роки опісля, цитата вождя набула зловісного забарвлення. У 1937 році з"явилася пісня "Жити стало краще, жити стало веселіше" (музика О.В. Александрова, слова В.І. Лебедєва-Кумача). NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «На російських прилавках з"явилися пельмені "Сталінські ніжні" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі