понеділок, 17 березня 2008 15:15

На роботі не можна пити каву

На роботі не можна пити каву
Чашечка кави в робочий час, замість того щоб знімати стрес, як прийнято вважати, знижує працездатність і ускладнює колективну роботу, стверджують автори дослідження, проведеного Брістольським університетом (Велика Британія).

Єдиним виключенням є математики. Відповідно до результатів дослідження, кава підсилює розумові здібності тих, хто займається рівняннями й алгоритмами. "Отримані нами результати, - підкреслює Ліндсей Сенклер, один із двох психологів, що досліджували вплив кави, - свідчать про те, що вживання кави протягом робочого дня може виявитися для чоловіків контрпродуктивним, насамперед для осіб, у яких є особисті проблеми. У цьому випадку традиційна перерва в роботі може перетворитися в бумеранг, збільшуючи вже наявний стрес".

Сенклер розповів про те, що його разом з колегою Пітером Роджерсом підштовхнула до проведення такого дослідження історія групи співробітників, що відправилися в спільне відрядження. Ця команда "білих комірців", одержавши можливість у приймаючому офісі безкоштовно й без обмежень пити каву, працювала все менш і менш злагоджено. На відеозаписах, зроблених камерами прихованого спостереження, цей колектив став як група незібраних людей, які постійно сваряться.

Сенклер і Роджерс, щоб з"ясувати підґрунтя подібної поведінки, провели тест за участю 32 добровольців. При цьому вівся відеозапис того, як вони поводилися. У ході дослідження випробуваним говорилося, що їм доведеться пити три різних сорти кави: без кофеїну, тонізуючу та каву, що загострює відчуття стресу. Насправді було лише два сорти кави: звичайна та без кофеїну, але учасники експерименту цього не знали.

Психологи відзначили, що лише в тих, хто пив звичайну каву, виникали труднощі в роботі з колегами. Ідею покінчити з перервами на каву вже почав реалізовувати на практиці мер Комаско. Він вважає, що це підвищить продуктивність праці за рахунок того, що вранці співробітники більше не будуть регулярно відлучатися з робочих місць, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «На роботі не можна пити каву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі