субота, 25 вересня 2010 12:43

На Рівненщині відновили партизанську базу Ковпака та Сабурова (ФОТО)
5

У п"ятницю, 24 вересня, в лісі неподалік села Березове Рокитнівського району Рівненщини відкрили 17 відреставрованих партизанських землянок. Місцева влада планує включити їх у туристичний маршрут.

Донедавна землянки були напіврозвалені. Їх за свій кошт відновили лісівники – розчистили, поставили надійні опори та покриття з сосон. Всередині виклали ліжка сіном та мохом.

Селяни розповідають, що раніше у цій місцині стояв хутір сільського коваля. У 1942-ому році партизани облаштували поруч тренувальну базу. Тут добровольців з сільської молоді навчали стріляти та робити вибухівку. За кілька тижнів їх уже відправляли до загонів Олександра Сабурова або Сидора Ковпака.

81-річний Іван Карповець підлітком тренувався у цьому таборі. Землянки ділилися на житлові і господарські, де тримали зброю та харчі. У житлових тулилося по 25-30 чоловік.

"Умови були жахливі – сиро, навколо ліс та болота. Люди мазалися сіркою від корости, застуджували нирки в землянках. За 2 кілометри по різні боки табору – від Грабова до Березове - у нас стояли вартові. Зброю ми тайкома підвозили на конях. Їжу добували самі – тримали корову, обробляли поле картоплі, льону, жита. Воду брали з криниці, нині вона засипана", - розповів Іван Федорович. 
За його словами, через цю базу пройшло щонайменше 250-300 партизанів. Дівчат сюди не брали. Табір проіснував півтора року, потім його залишили.

"Не знаю, чому зник. Мабуть, німці підійшли занадто близько", - припускає старожил.


На відкриття табору привезли школярів у воєнній формі. Хлопці бігають з іграшковою зброєю, палять вогнища або стоять на караулі. Дорослі співають пісень та варять куліш з салом на похідній кухні. Губернатор Василь Берташ із заступниками оглядає землянки.

"Останні роки у нас монтують історію. А я хочу, щоб місця партизанської слави не забували. Нехай молодь знає, які тут були умови і тренувалися герої. Я сам родом з Полісся і з дитинства чув розповіді про партизанів", - сказав голова облдержадміністрації.

Селяни інколи водять сюди туристів та школярів на екскурсії. Табір розташований за 500 метрів від автотраси.
ФОТО: Олена Власова, Gazeta.ua

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині відновили партизанську базу Ковпака та Сабурова (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі