середа, 13 лютого 2008 12:25

На "Берлінале" ввідбулася прем"єра фільму про вбивство Анни Політковської

В рамках "Берлінале" відбулася прем"єра документального фільму швейцарського режисера Еріка Бергкраута "Лист до Анни - історія смерті журналістки Анни Політковської". На прем"єрі були присутні Гаррі Каспаров і родичі вбитої журналістки - її син Ілля, дочка Вєра і сестра Олена.

Продюсером картини виступив рух "Кіно за мир", що організував прес-конференцію, присвячену боротьбі з насильством над жінками. Серед представників цього руху такі видатні актриси, як Ніколь Кідман, Мілла Йовович і Катрін Деньов, яка відвідала прем"єру "Листа до Анни". Деньов, до речі, взяла участь в створенні французької версії картини - там вона читає закадровий текст. У англійській версії фільму коментар промовляє Сьюзен Сарандон.

У картині родичі Політковської, її чеченська подруга Зейнап, головний редактор "Нової газети" Дмітрій Мурадов, правозахисник Андрєй Міронов розповідають про вбиту журналістку. Фільм показує дуже серйозну жінку, яка через майже маніакальне прагнення шукати правду натрапляє інколи на нерозуміння навіть у власній сім"ї і яка змушена змиритися з руйнуванням шлюбу.

"Вночі я вважав за краще сидіти в найближчому барі, ніж бачити свою дружину, що пірнула з головою в роботу з документами", розповідає колишній чоловік Політковської Олександр. "Для членів моєї сім"ї це було занадто", - признавалася і сама Політковська. Вона багатьом пожертвувала заради своєї пристрасті, поки сама не стала жертвою. Можливо, однією з найбільших заслуг Бергкрайта стало те, що він зумів показати це у фільмі.

Звинувачувальний тон картини укупі з показом покалічених солдатів чеченської війни робить фільм дещо грубим. І він би залишився ілюстрацією до серії теорій змови, якби Бергкраут не доповнив свій фільм кадрами бесід з найближчими родичами Політковської. У "Листі до Анни" демонструються кадри її журналістської діяльності і фрагменти "чеченських досьє". За версіями вбивства вимальовувався образ країни, де панують безкарність влади, корупція спецслужб і атмосфера страху, пише "Коммерсант".
Зараз ви читаєте новину «На "Берлінале" ввідбулася прем"єра фільму про вбивство Анни Політковської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі