пʼятниця, 01 квітня 2011 22:49

На Прикарпатті потерпілих рятуватимуть на гелікоптерах

Десять  французьких легких вертольотів, можливо, буде зібрано невдовзі в місті Коломиї. Про це повідомив сьогодні, під час презентації пілотного проекту авіаційного рятування, голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.

З його слів, вартість одного такого гелікоптера становитиме близько 450 тисяч доларів США і частину їх планується використовувати для потреб порятунку потерпілих від надзвичайних ситуацій та евакуації тяжко хворих.

Слова губернатора Прикарпаття підтвердив начальник департаменту авіації МНС Євген Червоненко. Він зазначив, що йдеться про потримані французькі гвинтокрили, які, в разі їх успішної сертифікації, можна буде використовувати для рятувальних потреб.

А поки що для рятувальних робіт і надання медичної допомоги  МНСики Прикарпаття отримали сучасний гелікоптер  ЕС-145 з екіпажем. Таких машин за словами Червоненка в Україні сьогодні дві. Друга дислокується  у Львові.

МихайлоВишиванюк зазначив, що вертоліт буде базуватися на Івано-Франківському аеродромі, а доставляти постраждалих – на вертолітний майданчик на території обласної клінічної лікарні, до речі єдиний в Україні.

Начальник департаменту авіації МНС Євген Червоненко повідомив, що із травня проект працюватиме в області на постійній основі. За його словами, для відпрацювання всього механізму надання допомоги постраждалим протягом тижня із залученням всіх сил в області чергуватимуть 2 вертольоти: один – МНС, другий – добровільного загону допомоги МНС "Українські Ангели".

Івано-Франківська область для експерименту була вибрана не випадково. По-перше, тут високими темпами розвивається туризм, по-друге, часто бувають лісові пожежі, по-третіх, часто трапляються повені, одним словом випадки, які передбачають рятування людей, говорить Червоненко.

На двох вертольотах цілодобово будуть чергувати по два сертифіковані медичних працівники, в разі потреби вони будуть вилітати на місце надзвичайної ситуації, де зможуть надати медичну допомогу одразу на місці, безпосередньо у вертольоті зробити необхідні аналізи, а потім доставляти потерпілих до обласної лікарні.

За даними рятувальників доставити потерпілого з гірськолижного курорту "Буковель" до обласного центру можна за 14-17хвилин, у той час, коли автомобілем їхати щонайменше півтори години.

Година експлуатації гвинтовика вартує від тисячі до півтора тисячі доларів. Однак потерпілі будуть обслуговуватися безкоштовно.

 

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті потерпілих рятуватимуть на гелікоптерах ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі