понеділок, 01 березня 2010 15:04

На Полтавщині загине половина озимини

На Полтавщині загине половина озимини

Через сніги та кригу щонайменше половину озимини на Полтавщині пересіватимуть.

Подекуди товщина льоду на полях сягає 20 сантиметрів. Місяць тому полтавські аграрії надіялися, що доведеться пересівати тільки третину озимини.

Начальник Головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Олександр Сень розповів кореспонденту Gazeta.ua, що під льодом зараз перебуває 80 відсотків посівів озимини та 70 відсотків ріпаку.

Озимина - основна зернова культура Полтавщини на рівні з кукурудзою. Зараз під озимими близько 400 тисяч гектарів.

"На сьогодні область має найгірші показники по стану озимини в державі. Про реальний стан посівів можна буде дізнатися лише в другій половині березня. Зараз ситуація не обнадійлива", - зазначив Олександр Сень.

Фермери говорять, на тих полях, де озимина уціліла, врожай буде поганим. Такі посіви потребуватимуть підживлення і додаткового захисту від бур"янів.

Аграрії очікують на природну відлигу, бо вона ефективніша за штучну, коли технікою чи хімречовинами розбивають льодовий покрив. Чим швидше розтане сніг, тим більше озимини збережеться. Пересіватимуть поля соєю, кукурудзою, ячменем, цукровим буряком.

За даними Держкомстату, в Україні під урожай 2010 року посіяли 10,1 мільйонів гектарів озимини на зерно і зелений корм, включаючи рапс (ріпак). У тому числі під озимою пшеницею - 6,7 мільйонів гектарів.

За даними на 22 лютого 6,7% озимини в Україні були вкриті льодовою кіркою. За даними Мінагрополітики, 90% площ усіх посівів - у хорошому і задовільному стані.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині загине половина озимини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі