четвер, 12 липня 2007 16:25

На планеті поза Сонячною системою виявили воду

Астрономи виявили водяні пари в атмосфері гігантської планети за межами Сонячної системи. Це відбулося за допомогою могутнього телескопа NASA Spitzer. Ознаки, що свідчать про наявність пари, були знайдені в променях світла, що пронизали краї атмосфери планети HD 189733b в той момент, коли вона проходила перед зіркою, навколо якої обертається.

Зірка ця знаходиться в сузір"ї Лисичка на відстані в 64 світлових роки від Землі. Відкриття, про яке повідомляє журнал Nature, - це другий випадок в історії науки, коли вода виявлена на екзопланеті, тобто планеті за межами нашої Сонячної системи.

Деякі дослідники вважають, що присутність води може бути звичайним явищем для всіх газових гігантів, до яких в Сонячній системі відносяться Юпітер, Сатурн, Уран та Нептун. І хоча вода - один з ключових елементів для появи життя, у випадку з HD 189733b говорити про це безглуздо: ця планета дуже гаряча.

Її орбіта надзвичайно близька до "материнської" зірки, в 30 з гаком раз ближче, ніж земна орбіта до Сонця, тому вдень поверхня планети розігрівається до 930 градусів Цельсія, а вночі складає відносно "комфортні" 425 градусів, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «На планеті поза Сонячною системою виявили воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі