вівторок, 01 квітня 2008 14:36

На півдні Перу знайшли золоте намисто віком 4 тисячі років

Американські археологи з університету Аризони знайшли в Перу найстародавнішу в історії Південної Америки золоту прикрасу.

Намисто, знайдене на місці поховання біля озера Тітікака на півдні Перу, було виготовлене майже чотири тисячі років тому. Ювелірна прикраса складається з кулястих і циліндрових золотих деталей і зеленого напівкоштовного каміння.

Вчені підкреслюють важливість знахідки, адже вона доводить, що ще в ті далекі часи золоті прикраси свідчили про високий соціальний статус його власника.

Намисто належало чоловікові, його плем"я займалося полюванням і вело напівкочовий спосіб життя. Знахідка ставить під сумнів поширену гіпотезу, згідно з якою, ювелірні прикраси, що свідчать про високий соціальний стан їх власників, входили у вжиток лише після того, як плем"я повністю переходило на осілий спосіб життя.

Як говорять вчені, власник намиста, можливо, і не був вождем племені, проте золота прикраса свідчила про його багатство і соціальну перевагу над одноплемінниками.

Раніше вважалося, що чотири тисячі років тому жителі Південної Америки ще не сприймали золото як дорогоцінний метал, пише Lenta.ru.

При цьому вчені з Університету Аризони відзначають, що намисто, ймовірно, не було виготовлене на півдні Перу, де його знайшли. У цьому регіоні не було золотих родовищ, отже, власник намиста купив або вже готовий ювелірний виріб, або дорогоцінний метал, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «На півдні Перу знайшли золоте намисто віком 4 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі