середа, 23 квітня 2008 10:08

На могилі Єльцина в річницю його смерті встановлять пам"ятник

На могилі першого президента Росії Бориса Єльцина на "Новодівочем кладовище" буде відкрито пам"ятник в першу річницю з дня його смерті.

Автора пам"ятника обирала сім"я колишнього президента. Їм став скульптор Георгій Франгулян, автор пам"ятників Петру I в Антверпені, Пушкіну в Брюсселі, імператриці Єлизаветі I в Балтійську і Булату Окуджаві на Арбаті.

Як передають російські ЗМІ, надгробна композиція вдає із себе православний хрест і приспущений російський прапор, що вкриває могилу, виконаний з каменя різних порід.

Слід зазначити, що в Єкатеринбурзі пам"ять першого президента увічнили, перейменувавши на його честь Уральський державний технічний університет, де вчився перший президент, і одну з вулиць міста.

А в кінці 2008 року в будівлі Сіноду в Санкт-Петербурзі повинна відкритися національна президентська бібліотека імені Бориса Єльцина.

Монумент першому президентові Росії також пропонували встановити на Лубянській площі в Москві.

Нагадаємо, що у вересні 2007 року конкурс на кращий проект пам"ятника був проведений приватним московським музеєм "Art4.RU". Конкурс виграв найрадикальніший проект - абстрактна скульптура "біоморфного чорного чудиська" художника Дмитра Каварге.

У своїй роботі автор хотів показати "розвалену країну".

Але тоді проти такого пам"ятника виступила дочку Бориса Єльцина Тетяна Юмашева. Проте, організатори конкурсу звернулися в Мосміськраду з пропозицією встановити пам"ятник першому президентові на Лубянській площі, але в березні 2008 року депутати робити це заборонили.

Як відомо, Борис Єльцин помер 23 квітня 2007 року від зупинки серця. Сьогодні відзначається перша річниця з дня його смерті, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «На могилі Єльцина в річницю його смерті встановлять пам"ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі