пʼятниця, 22 серпня 2008 15:11

На королеву Великої Британії готували замах

На королеву Великої Британії готували замах
Контртерористичний підрозділ Великої Британії розкрив змову проти британської королівської родини, про це повідомляє впливове британське видання The Daily Telegraph. За даними газети, що вже у вівторок, 19 серпня, повідомила про затримання Службою безпеки Сполученого Королівства декількох членів угрупування, представники терористичної мережі ісламізму з Північної Англії мали намір убити Єлизавету II і декількох інших членів королівської родини.

Метою терористів, окрім королеви, були її чоловік Філіп, принц Чарльз, другий син королеви Ендрю, третій син королеви Едуард і дочка королеви Енн Елізабет. Також в чорному списку ісламізму значилися двоюрідні брати королеви - принц Майкл Кентський, герцог Едвард Глостерський, герцог Річард Кентський - та їхні дружини.

Повідомляється, що під час обшуків в помешканнях членів угрупування поліція виявила матеріали, що мали відношення до забезпечення безпеки вінценосної родини. Йдеться про фотографії та плани внутрішніх приміщень королівських резиденцій, зокрема покоїв королеви Єлизавети II та її чоловіка герцога Единбурзького, а також їхніх чотирьох дітей, зокрема спадкоємця престолу принца Уельського Чарльза.

Крім того, правоохоронні органи знайшли у терористів зброю, вибухові та отруйні речовини, а також матеріали міжнародної терористичної організації "Аль-Каїда", зокрема - докладні інструкції з виготовлення вибухівки в домашніх умовах та різні статті про тероризм.

Серед членів мережі опинився і 18-річний Хамад Мунши. Газета назвала його наймолодшим британцем в історії, який підозрюється в терористичній діяльності. Він був заарештований 7 червня в місті Дьюсбері дорогою додому після шкільного екзамена з хімії, коли ніс з собою дві сумки з шарикопідшипниками. Останні, як відомо, нерідко використовуються як начинка для поясу терориста-смертника.

За відомостями поліції, Мунши був завербований 23-річним Аабідом Хусейном Ханом, якого затримали 6 червня в аеропорту Манчестера. В результаті обшуку в будинку Хана - виявлені докладні карти Лондона, плани різних державних об"єктів, включаючи парламент, Тауерський міст та лондонську підземку, а також карти метро у Вашингтоні та Нью-Йорку і план будівлі Всесвітнього банку.

"Ми були б дурнями, якби виключили вірогідність того, що ці особи планували напад", - наводить газета слова свого джерела в спецслужбах. Його думку підтвердив глава контртерористичного відділення поліції Лідса Джон Паркінсон, який заявив, що затримані становлять "дуже реальну загрозу".

"Можете не сумніватися, це дуже небезпечні люди, - уточнив він. - Ці особи не просто володіли документами, що виражали їхню прихильність екстремізму. Вони також володіли матеріалом, що міг стати у нагоді для будь-кого, хто бажає здійснити акт насильства або тероризму".

Всім членам угрупування пред"явлені звинувачення в плануванні терактів. А 23-річному Абіду Хуссейну Ханові, якого слідство підозрювало у зв"язку з терористом-самогубцем з Едінбургу Мохаммедом Атіфом Сиддіком, вже ухвалений вирок. Не виключено, що Хан готував диверсії не тільки в Британії. З приводу останніх все ще ведеться судовий процес, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «На королеву Великої Британії готували замах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі