четвер, 21 квітня 2011 17:09

На Київщині доярки заробляють більше 5 тисяч гривень на місяць
16

Фото: Фото: Наталія Чубенко

В Україні розпочались посівні роботи. Кореспондент Gazeta.ua відвідав одне із приватних господарств у селі Пустоварівка Сквирського району Київщини.

Директор агрофірми Леонід Центило розповів, що на сьогодні в обробітку є 3600 га землі і добре розвинуте тваринництво: "Є своя худоба - 460 корів. Коли запросили на посаду, то стадо було ніяке, надій на корів складав 1000 л. Поголів'я потрібно було вирізати і більше нічого не робити з ним. За минулий рік надій до 5000 л добрався, а іноді і до 7000 л".

За словами фермера, уся земля, яка обробляється, знаходиться в межах одного населеного пункту. Власники земельних паїв - це переважно пенсіонери, які живуть в Пустоварівці. Ця земля державна, розпайована чи запасу. На полях використовуються сучасні технології обробітку ґрунту.

"Майже всі поля засіяні, залишилась ще гречка. Плануємо засіяти під гречку в цьому році 140 гектарів землі. Тонна насіння коштує близько 12 тисяч гривень. Сподіваємося на найкращій урожай", - зазначив директор господарства.

Центило поскаржився на державну політику щодо продукції тваринництва, тому що ціна не відповідає всім витратам на сьогоднішній день: "Це невигідно стало, але тримаємо поголів'я свиней більше 1,5 тисячі. Невигідно через те, що закупівельна ціна на сьогоднішній день не перевищує 11-12 грн. Ціна комбікорму набагато перевищує витрати на щоденну годівлю. Проте ми боремося, в хорошому розумінні цього слова, шукаємо виходи з ситуації".

Головний зоотехнік господарства Ігор Євницький додав, що в господарстві є не тільки ферма, а й яблуневі сади і плантації з полуницею. Також розводять перепелів і страусів.

З 2009 року була зроблена реконструкція першого корівника, а 2010-го запустили в роботу другий. Встановили нове обладнання, молокопровід шведського виробництва. Після цього доїльні апарати в руках не носять - вони рухаються на підвісних системах. Все комп'ютеризовано і дані з кожної корови ідуть на комп'ютер. Раніше одна доярка могла обслужити 50 корів, а з новою системою кількість збільшилась до 75. Апарат фіксує скільки корова дала молока вранці і в обід. Кожен день реалізується 7 тонн молока.

На фермі працюють переважно молоді дівчата від 23 до 27 років. В зимовий період дівчата заробляють до 4 тисяч гривень, у літній більше 5 тисяч в залежності від виробітку.

Зараз ви читаєте новину «На Київщині доярки заробляють більше 5 тисяч гривень на місяць ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі