середа, 19 грудня 2007 08:46

На Камчатці сталося виверження вулкану Шівелуч

На Камчатці в ніч на середу, 19 грудня, сталося потужне виверження найпівнічнішого діючого вулкана півострова, - Шівелуча.

Як відзначають вулканологи, через складнощі спостереження за вулканом в темний час доби при снігопаді визначити висоту попільних викидів неможливо, проте по аналогії з попередніми виверженнями стовпи попелу протягом 2,5 годин піднімалися не менше чим на 10-12 км.

На супутникових знімках ясно простежується 600-кілометровий попільний шлейф на захід від вулкана. Виверження спровокував обвал частини активного куполу вулкана розміром 100 на 100 метрів, який дав вихід магматичній колоні.

В даний час відбуваються окремі потужні вибухи в кратері велетня. Проте, вважають фахівці, "найближчим часом може повторитися виверження аналогічне по потужності або більшої сили".

Для населених пунктів півострова вулкан небезпеки не представляє, проте є справжньою загрозою для туристів, що знаходяться в його околицях, рибаків, мисливців. Попадання частинок вулканічного попелу в турбіни літаків може призвести до виходу з ладу механізмів, несподівані викиди утрудняють навігацію.

Вулканічний попіл здатний викликати отруєння у людей і тварин. Активізація Шівелуча загрожує також транспортним комунікаціям півострова: грязьовими потоками, що сходили з схилу велетня, неодноразово розмивалася автодорога Ключі - Усть-Камчатськ, повідомляє КорреспонденТ.

Зараз ви читаєте новину «На Камчатці сталося виверження вулкану Шівелуч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі