пʼятниця, 22 червня 2007 16:41

На Іводзімі шукають автора найвідомішої військової хроніки

 
Група американських дослідників приступила до пошуків на острові Іводзіма останків фронтового оператора Уїльяма Жено (William H. Genaust), що зняв на кіноплівку відомий момент встановлення американського прапора на вершину гори Сурібачі у лютому 1945 року.

Метою пошуків, які проводяться на острові вперше за 60 років, є також виявлення останків військовослужбовців, зниклих без вісті під час однієї з самих кровопролитних битв тихоокеанської кампанії.

Сержант Жено знімав процедуру встановлення прапора з тієї ж самої позиції, що і фотограф Джо Розенталь (Joe Rosenthal), що отримав надалі Пулітцерівську премію за свій знімок, що став для американців символом їх перемоги над японцями.

Через дев"ять днів після проведення кінозйомки Уїльям Жено був убитий, потрапивши разом із загоном морських піхотинців в засідку в одній з печер острова.

18 червня 2007 року японські власті ухвалили рішення повернути острову Іводзіма його первинну назву Івото, повідомляє AP.
Зараз ви читаєте новину «На Іводзімі шукають автора найвідомішої військової хроніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі