середа, 03 вересня 2008 16:52

На Хмельниччині розкопали фортецю у фортеці

На Хмельниччині розкопали фортецю у фортеці

Меджибізька фортеця на Хмельниччині постарішала принаймні на три століття. На її подвір"ї під семиметровим шаром землі археологи відкопали ще одну кам"яну фортецю, побудовану литовським князем Ольгердом. А та, в свою чергу, зведена на земляних валах та будівлях Давньої Русі.

Розкопки допомагають чітко простежити і вивчити перехід від часів Давньої Русі до Литовського князівства. За легендами, в підземних ходах фортеці заховано золоту карету та кілька возів зі сріблом. Археологи вже знайшли завалений підземний хід. Нині вже розчистили чотири метри.

Юрій Толкачов, начальник Меджибізької археологічної експедиції: "Тут багатошарова пам"ятка. Ми знайшли фрагменти пізнього палеоліту на території фортеці, знаряддя праці пізнього палеоліту, яке відноситься до 30 тисяч років тому назад. Потім знайшли фрагменти Трипільської культури - це 5 тисяч років назад, фрагменти Древньої Русі".

Меджибізька фортеця приховує ще чимало таємниць, кажуть археологи. Адже по-справжньому її досконало почали вивчати лише зараз. Через брак грошей робота експедиції просувається повільно, але їх знахідки вже поповнюють експозиції українських музеїв, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «На Хмельниччині розкопали фортецю у фортеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі