пʼятниця, 04 липня 2008 15:40

На Херсонщині невідомий отруйний павук покусав дівчину

У Херсонській області невідомий отруйний павук укусив дівчину. В результаті 21-річна мешканка Бериславського району була госпіталізована у відділ реанімації. Про це повідомив Центр пропаганди Головного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Херсонській області. За даними джерела, потерпіла була доставлена в Бериславську центральну районну лікарню у важкому стані, але з позитивною динамікою.

Раніше небезпечні павуки вкусили кілька чоловік у Краматорську. Постраждалих забрала швидка допомога. За їхніми словами, це були "маленькі коричневі отруйні павуки з панцирями". Почервоніння, набряк, алергічна реакція і свербіння – реакція на укус "краматорського" павука. Деякі скаржаться на підвищену температуру. Люди говорять, що таких павуків уперше бачать у цій місцевості.

Проте за описами фахівці визначити точний вид поки не ризикують. У СЕС закликають "зловити павука і принести на опізнання". Проте постраждалі зізналися лікарям "швидкої", що жодного п`ятиміліметрового агресивного павука зловити не вдалося.

Один із біологів Інституту зоології НАН України повідомив, що на Донбасі всього два види відомих отруйних павуків – тарантул і каракурт. І вони – давно не новина для українського степу. Проте більше всього фахівців спантеличила наявність панцира у павуків, оскільки такий захист буває хіба що у кліщів.

Учені припускають, що краматорські павуки могли існувати і раніше. І ось тепер, завдяки характерній усім живим видам біологічній циклічності, їх стало більше. "Мабуть, хтось із старожилів пам"ятає, як у 60-х роках кияни страждали від нашестя кровососних мошок, – говорить біолог. – На перших поверхах скло було сірим від їхньої великої кількості, а жінки ходили з покусаними до крові ногами. Щоб якось захиститися від комах, доводилося елементарно брати з собою на вулицю гілочки дерев і відгонити ними кровопивць. Про цих мошок уже давно ніхто не згадував. Таке ж може статися і з павуками. В середньому активність розмноження виду може спостерігатися два роки, а потім він може знову загаснути і довгий час про нього ніхто не згадає".

Відзначимо, що в Україні випадки летальності через укуси останніми роками не спостерігалися. Причиною смерті може стати украй слабке серце або алергія на отруту. Після укусу тарантула виникає місцеве роздратування, омертвіння постраждалої шкіри і біль. Якщо кусає каракурт, відчувається загальне нездужання, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «На Херсонщині невідомий отруйний павук покусав дівчину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі