понеділок, 18 січня 2010 13:03

На Гаїті поховали вже 80 тисяч трупів

На Гаїті поховали вже 80 тисяч трупів

На Гаїті вже поховали більше 80 тисяч жертв землетрусу, повідомив в ефірі гаїтянської радіостанції "Радіо Метрополь Аїті" державний секретар у справах ліквідації неписьменності в Гаїті Кароль Жозеф.

На вулицях Порт-о-пренса і під руїнами залишаються ще десятки тисяч тіл. Точна кількість загиблих від землетрусу досі невідома. За останньою інформацією повідомляється, що загинули близько 200 тисяч чоловік.

До загиблих від землетрусу додалися ще й убиті під час нічних безладів. В ніч на неділю поліція і сили самооборони застрелили близько 20 мародерів, які брали участь в нічних безладах.

Британська газета The Guardian повідомила, що центральне кладовище Порт-о-Пренсу, де знаходяться могили знатних сімейств Гаїті, перетворилося за останні дні "з місця пошани і оплакування на царство жаху".

"Запах жахливий, але видовище ще жахливіше. Тіла складуються прямо вздовж алей або в старих возах. Кожні п"ять хвилин на кладовище приносять нове тіло, як правило в простих або саморобних трунах", - пише кореспондент The Guardian.

Уряд Гаїті ввів в країні режим надзвичайного стану до кінця січня. Оголошено національний траур, який продовжиться до 17 лютого.

Лікарі висловлюють побоювання, що велика кількість тіл, які розкладаються на вулицях, особливо в умовах дефіциту чистої води, можуть стати причиною епідемії небезпечних інфекційних захворювань.

Однак президент гаїтянського Червоного Хреста Мікаель Амеді Гедеон заявив Reuters, що подібна небезпека перебільшена. "Хіба на Гаїті є холера? Немає. Чума? Немає. Вода не заражена. Єдина незручність від трупів - це лише неприємний запах", - пояснив Гедеон.

В неділю Гаїті відвідав генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Він оглянув зруйновану столицю держави Порт-о-Пренс і уклав, що землетрус призвів до найгіршої гуманітарної кризи за декілька десятиліть. Генсек пообіцяв прискорити надання допомоги Гаїті і завірив, що вони не залишаться самі.

Інтерфакс, Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «На Гаїті поховали вже 80 тисяч трупів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі