понеділок, 22 листопада 2010 12:29

На Філіппінах вулкан "видихнув" 2-кілометровий стовп диму (ФОТО)

У центральній провінції Сорсогон, розташованій на острові Лусон, через загрозу можливого виверження вулкана Булусан тисячі філіппінців залишають свої будинки. Як повідомило регіональне представництво Служби цивільної оборони Філіппін, з району потенційної небезпеки вже евакуйовано близько 2,5 тисяч людей.

Згідно зі спостереженнями сейсмологів, активність вулкана Булусан продовжує стрімко наростати протягом двох останніх тижнів. У неділю він "видихнув" 2-кілометровий стовп диму і вулканічного попелу.

Разом з тим, за словами фахівців філіппінського Національного інституту вулканології і сейсмології, про початок повномасштабного виверження говорити поки рано. У разі виверження Булусана в зоні лиха можуть опинитися близько 70 сіл, де загалом проживає близько 80 тисяч людей.

Вулкан Булусан висотою 1560 метрів розташований у 390 кілометрах на південний схід від столиці країни Маніли. Він один із 23 найбільш активних діючих вулканів на Філіппінах. Нове пробудження Булусана почалося в березні 2006 року.

У 2007 році Булусан здійснив сильний викид попелу і диму в травні і липні. Тоді ризик виверження був високим.

Найактивніший на Філіппінах вулкан Майон прокинувся в грудні 2009 року. Тоді він викинув 3-кілометровий язик лави. Через це з небезпечних районів евакуювали близько 40 тисяч осіб.

Виверження філіппінського вулкана Пінатубо в 1991 році стало одним з найпотужніших у світі впродовж всього XX століття. Воно забрало близько 800 людських життів

Нагадаємо, цього року на початку листопада в Індонезії спостерігалася небувала вулканічна активність. Прокинулися відразу 20 вулканів. Число жертв виверження найактивнішого вулкану Мерапі на індонезійському острові Ява перевищило 190 осіб. На той час евакуювали понад 60 тисяч жителів схилів "вогненної гори".

Вести

Зараз ви читаєте новину «На Філіппінах вулкан "видихнув" 2-кілометровий стовп диму (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі