понеділок, 07 травня 2012 19:39

На етнофестивалі "Хліб 2012" вчили орати землю та сіяти пшеницю
15

Фото: Фото: Геннадій Гнип

З 4 по 6 травня на мистецькому хуторі "Острів Обирок" в Бахмацькому районі на Чернігівщині тривала перша частина етнофестивалю "Хліб 2012". Понад 120 гостів з великих міст робили опудала зі сміття, вчилися орати землю, сіяти пшеницю та заволочувати кінною бороною. В серпні жатимуть серпами, молотитимуть ціпами та самі пектимуть хліб.

"Культурні центри повинні існувати в хуторах, а не в обласних центрах", - вважає засновник мистецького хутору, мандрівник і режисер Леонід Кантер, 31 рік.

Він зробив з хліва кіносарай. Глядачі тут сідають на лавках збоку, залазять на горище або лягають на висланій соломою підлозі. Фільми йдуть на великому екрані з відеопроектора. Звук тут досить потужний і чистий. Вхід у цей кінозал безкоштовний. Років п'ять ходить на кінопокази 83-річна сусідка Кантера Уляна Горбань. Фільми їй подобаються, але все одно вона по- доброму бурчала: "Дурний Льоня, що тюки соломи порозривав".

Показують документальний фільм "Двоколісні хроніки". Його зняли учасники гурту "Фолкнери" під час пісенної експедиції 12 областями України. Весь шлях вони проїхали на велосипедах.

До хутора Обирок приїхали відвідувачі з Києва, Дніпропетровська, білоруського Гомеля. Їх розселяють в хатах самого Кантера, його дружини Діани Карпенко-Кантер, яка має окрему хату поруч, їхніх друзів. Частина гостей розставила намети. На "Хлібі" просили не курити, не пити спиртного і не вживати наркотиків.

5 травня вранці учасники фестивалю вчилися сіяти. Незграбними рухами міщани розкидали пшеницю по 30 сотках. Як сіяти правильно їм показує 64-річний Іван Рубаник з сусіднього села Атюша Коропського району.

"Я б сам за півгодини посіяв, за півгодини заволочив", - бурчить Іван Кирилович.

Міські жителі вчилися танцювати народні танці, фотографувалися на тлі засіяного поля.

"Про фестиваль ми дізналися з інтернету, нас зацікавили етнічна музика", - сказав учасник гурту "Теярем" з Дніпропетровська Богдан Піщанюк.

Після обіду півфіналіст телешоу "Україна має талант" Ярослав Джусь грав в кіносараї на бандурі рок-музику, а ввечері на танцях — R-n-B. О 18.00 у кіносараї показують фільм "Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь". У сарай набивається 92 глядачі. Люди стоять у дверях. Ще два десятка не влазять. Після фільму режисер Михайло Іллєнко розповідає про плани екранізації Шевченка.

"В Україні абсолютно не зайнята етно- і еко- ніші, - сказав Леонід Кантер. - Під час подорожі в Латинській Америці я бачив, як це працює. Там індіанці майя ходять у своїх вишиванках. Сфоткатися з ним коштує п'ять баксів. У нас вишиванок повно, всього повно. Приклад нашого хутора показує, що це можливо. До нас тут було 18 нежилих хат, а зараз тільки три - і то дуже розвалені".

На хутір Обирок Леонід Кантер з дружиною Діаною Карпенко-Кантер та друзями переїхав з Києва шість років тому. За 2600 доларів купили три хати - Леоніду, Діані та старшій доньці - Магдалені, якій зараз 4 роки. Половину часу чоловік живе в Обирку, половину - мандрує світом автостопом. Побував уже в Гімалаях та біля всіх океанів. Під час мандрівки Аргентиною у подружжя народилася менша донька — Патагонія, якій зараз один рік.

Зараз ви читаєте новину «На етнофестивалі "Хліб 2012" вчили орати землю та сіяти пшеницю ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі