Ексклюзиви
пʼятниця, 16 травня 2008 15:23

На дні річки у Франції виявлений прижиттєвий бюст Цезаря

На дні французької річки Рони виявлений найдавніший прижиттєвий мармуровий бюст римського полководця і диктатора Юлія Цезаря. Статуя у натуральну величину, яка вразила французьких археологів, демонструє 50-річного чоловіка, страждаючого облисінням. Проблеми з волоссям стали причиною комплексів Цезаря, з якого глузували його вороги, що володіли розкішнішою шевелюрою, пише The Guardian.

Обличчя Цезаря покрите зморшками і шрамами, вказуючими на людину, що пройшла війну і яка завоювала Галію, чиє прагнення влади багато в чому сприяло тому, що Римська республіка перетворилася на сильну державу, що стала згодом імперією.

Бюст Цезаря виявили французькі археологи-дайвери, що дослідили дно річки Рони в південному місті Арле, заснованому римським імператором в 46 році до н.е. після розподілу земель між легіонерами. За попередніми даними, скульптура була створена між 49 і 46 роками до н.е., коли Цезареві було більше 50 років. Через декілька років він був убитий в будівлі Сенату змовниками зі свого найближчого оточення.

На думку французьких фахівців, це єдиний бюст Цезаря, створений за життя імператора, не рахуючи посмертної маски. Міністр культури Франції Крістін Албанель з гордістю оголосила знахідку "найстародавнішою скульптурою Цезаря". "Найбільш важливим є те, що для бюста позувала жива людина, - відзначають археологи. - Статуя виконана в реалістичній традиції республіканської епохи - Цезар виглядає постарілим, його обличчя покрите зморшками, а голова облисіла".

Причину, по якій бюст опинився на дні річки, дослідники пояснюють таким чином: "Бюст був кинутий в річку після замаху на Цезаря. Навряд чи у той час хтось хотів би, щоб його вважали послідовником цього політика".

Знахідка була зроблена між вереснем і жовтнем минулого року, проте про неї не повідомлялося, щоб не заважати роботі археологів. У числі інших артефактів, знайдених на тому ж місці, - 180-сантиметрова мармурова статуя Нептуна, що відноситься до першого десятиліття третього століття нашої ери, а також дві невеликі бронзові скульптури. NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «На дні річки у Франції виявлений прижиттєвий бюст Цезаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути