понеділок, 05 травня 2008 13:53

На Червону площу в Москві виїхали танки (ФОТО)
6

На Червоній площі пройшла генеральна репетиція параду Перемоги, що відбудеться тут 9 травня. У репетиції взяли участь близько восьми тисяч військовослужбовців і більше 100 одиниць бойової техніки. Першою парадним строєм пройшла піхота.

Генеральну репетицію відкрила знаменна група з прапорами Російської Федерації та Перемоги.

Також брущаткою Червоної Площі пройшли строєм військовослужбовці ряду військових академій та інших військово-карних закладів, батальйони морської піхоти, Внутрішніх військ МВС, звідний військовий оркестр Московського гарнізону.

Слідом за ними проїхала бойова техніка - танки, бойові машини десанта - всього більше 100 одиниць. Над будівлею ГУМа пролетіли літаки і вертольоти. Зокрема, знамениті пілотажні групи "Російські витязі" та "Стрижі".

Нагадаємо, це перший парад Перемоги, що, після 17-річної перерви, було вирішено провести у "важкому" форматі.

Останній такий парад за участю бойової техніки пройшов в столиці на Червоній площі 7 листопада 1990 року. У 1995 році з нагоди 50-річчя Перемоги парад за участю військової техніки провели на Уклінній горі в Москві. З 1996 року традицію проведення парадів на головній площі країни відродили, але до цих пір важка військова техніка в них не брала участі.

Перші дві репетиції вже пройшли - вночі 29 квітня і 3 травня. У другому нічному тренуванні, за повідомленням представників МВО, взяло участь близько 8 тисяч військовослужбовців і більше 170 одиниць військової техніки, зокрема танків, бронемашин, автомобілів. Від сухопутних військ, зокрема, були задіяні танки Т-90, БМП-3, БТР-80, самохідні установки оперативно-тактичних ракет "Іскандер", реактивні системи залпового вогню "Смерч", бойові машини комплексів ППО "Бук". РВСН представили пускові установки рухомого ґрунтового ракетного комплексу "Тополя". ВДВ - бойові машини десанта БМД-4 і САУ "Спрут".

Бойові машини пройшли на Червону площу з правого боку від Історичного музею і потім, вийшовши на Васил"євський узвіз, повернули направо по набережній Москви-річки для повернення на Ходинське поле.

Для забезпечення безпечного руху столичними вулицями бойову техніку заздалегідь "перевзули" в так звані асфальтоходні гусениць зі спеціальними гумовими накладками.

Інших же накладок в підготовчих заходах поки не зафіксовано. Вранці в неділю помічник командувача військами МВО полковник Олег Юшков повідомив журналістів: "Командувач військами МВО генерал армії Бакін, якому доручено командувати парадом, зазначив, що нічне тренування військ Московського гарнізону спільно з бойовою технікою пройшло на хорошому організаційному рівні. Парадні піші розрахунки показали хорошу злагодженість і стройову виправку. Дія екіпажів механізованої колони також визнані чіткими і умілими". Як розповів Стране.Ru представник прес-служби управління інформації та громадських зв"язків Міноборони Юрій Іванов, за ходом нічної репетиції також особисто прослідкував глава МО РФ Анатолій Сердюков.

Новенька форма, яку учасники параду також "обкатали" на генеральній репетиції, була розроблена військовим відомством за участю відомого модельєра Валентина Юдашкіна. Задіяний її авторами принцип схрещення різних епох з історії російської армії був використаний і під час розробки нових відзнак військовослужбовців, а також нових бойових прапорів, що глядачі вперше побачать на параді. Почують вони і нові марші, складені керівником військово-оркестрової служби Валерієм Халіловим.

Перед парадом передбачається також використовувати і унікальні технології з розгону хмар.

Щоб забезпечити гарну погоду на 9 травня, починаючи з 7-го числа, 12 літаків російських ВПС працюватимуть в небі над Москвою, де з вівторка метеорологи прогнозують погіршення погоди.

Як свідчать результати опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки, переважна більшість росіян - 70 % - позитивно віднеслися до відродження традиції, що передбачає обов"язковий супровід подібних парадів бойовою технікою.

44 % безумовно підтримали "новий старий" формат і 26 % висловилися швидше "за".

Ті, хто виступили ж "проти", аргументували свою позицію тим, що такий парад вимагає великих матеріальних вкладень і краще було б ці засоби витратити на щось корисніше (25%), а також тим, що демонструвати військову потужність країни і нове озброєння недоцільно (23%). Ще посилалися на те, що подібні паради можуть представляти небезпеку для навколишніх будівель, пам"яток архітектури, дорожніх покриттів, брущатки Червоної площі (17%), і на те, що в святковий день демонстрація військової техніки недоречна (12%), та і взагалі часи подібних демонстрацій пройшли (8%).

У свою чергу, прихильники парадів за участю важкої військової техніки на головній площі країни стверджували, що це дозволить продемонструвати військову потужність нашої армії і російської держави в цілому (23 %); а також додасть параду урочистості, видовища і посприяє відродженню хорошої традиції (по 15-16%); допоможе віддати дань пошани загиблим під час війни, ветеранам, старшому поколінню (10%). Крім того, респондентам буде просто цікаво подивитися на нове озброєння; демонстрація якого, як вони вважають, викличе інтерес до історії і гордість за країну; підніме патріотичний дух (по 9%) і підвищить статус армії (5%).

Причому чоловіки, які все-таки краще розуміють, що саме здатне підвищити бойовий дух, активніше підтримали ідею параду у "важкому" форматі, ніж жінки: 76% проти 67 %.

Тим часом, на організацію і підготовку торжеств, присвячених Дню Перемоги, в столиці України, з міського бюджету Києва буде виділено 1,797 млн.грн. Про це йде мова в розпорядженні N 477 Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Зокрема, в день Перемоги ветерани Києва зможуть безкоштовно їздити в міському транспорті, незалежно від його форми власності. Крім того, кожен з них отримає 10 хвилин безкоштовної телефонної розмови з абонентами міських, міжміських і міжнародних номерів.

Також запланована покупка путівок для оздоровлення ветеранів Великої Вітчизняної війни (ВВВ) і праці.

Окремий пункт розпорядження передбачає надання одноразової адресної матеріальної допомоги київським ветеранам ВВВ.

Крім того, цим розпорядженням КМДА затверджена програма загальноміських заходів щодо святкування Дня Перемоги в столиці. Зокрема, дана програма передбачає урочистий проїзд колони ветеранів ВВВ і проходження військових оркестрів вулицею Хрещатик і Майданом Незалежності 9 травня з 10:00 до 11:00.

На території Меморіального комплексу "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр." з 12:00 до 16:00 пройде урочистий мітинг, буде запалений Вогонь Слави, після чого запланований концерт аматорських колективів міста.

Також розпорядженням КМДА передбачено художньо-декоративне оформлення Києва до святкування Дня Перемоги і поздоровлення київських ветеранів ВВВ поштовими листівками.

Слід зазначити, що останній військовий парад проводився ще за часів президента Леоніда Кучми.

За матеріалами: Страна.Ru, ЛІГАБiзнесІнформ.

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «На Червону площу в Москві виїхали танки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі