вівторок, 24 червня 2008 17:30

На Чернігівщині виявили близько 3000 корів хворих на лейкоз

Хворих на лейкоз корів виявили під час перевірки у 185 населених пунктах Чернігівської області. Це призводить до розповсюдження захворювання, особливо серед поголів"я худоби в приватному секторі.

"Порушуючи Інструкцію з профілактики і оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу її часто не знищують, а продовжують тримати впродовж двох і більше років, обмежившись ізоляцією від здорових тварин", - констатувала головний державний аудитор КРУ в області Олена Дмитрієва, повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області.

За її словами, мізерні штрафи (від 8,5 до 51 грн) не дуже лякають керівників, фахівців господарств і індивідуальних власників худоби.

Фахівці КРУ під час перевірки ефективності використання бюджетних коштів, виділених на протиепізоотичні заходи в 2005-2007 роках, з"ясували, що тільки в підсобних господарствах станом на 1 січня 2008 року селяни тримали понад 2800 голів великої рогатої худоби, хворої лейкозом.

В цілому аудитори дійшли до висновку, що на якість роботи ветеринарної служби впливає низка чинників. Зокрема, за гострого брак одних ветеринарних препаратів без заявленої потреби або понад потребу від Державного комітету ветеринарної медицини в область централізовано поступило інших препаратів більше, ніж на 1 млн грн.

Нерегулярні постачання деяких ветпрепаратів ускладнювали своєчасне вживання профілактичних і діагностичних заходів.

Наприклад, невчасна імунізація привела до нових спалахів сказу - в 2007 році захворіло 246 тварин, що в порівнянні з 2005 роком більше майже в півтора рази. До того ж лабораторне устаткування ветеринарної служби практично зношене і морально застаріло.

Здебільшого воно придбане ще в 80-х роках минулого століття. А частина коштів, яку виділяли місцеві бюджети на протиепізоотичні заходи у відношенні до фінансування з державного бюджету, складала в середньому 0,5%.

За наслідками аудиторського дослідження фахівці КРУ підготували низку пропозицій, які подані Управлінню ветеринарної медицини в Чернігівській області, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «На Чернігівщині виявили близько 3000 корів хворих на лейкоз ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі