понеділок, 17 червня 2013 20:27

На Черкащині встановили бюст Гонти на постамент Кірова

До 245-ї річниці Коліївщини 15 червня в селі Жаботин Кам'янського району на Черкащині встановили пам'ятник Івану Гонті. Погруддя ватажка повстання прикріпили до постаменту, на якому до цього височів бюст члена політбюро ЦК ВКП(б) Сергія Кірова.

Автор: Фото: Віталій Іванченко
 

Погруддя Гонти разом з погруддям Залізняка зберігалось у сільській раді з 1992 року, коли було закрито місцевий краєзнавчий музей. За рік у центрі села збудували постамент й встановили пам'ятник Залізняку, бо той бував у селі.

Автор: Фото: Віталій Іванченко
 

На вихідних селяни встановили пам'ятник ще одному ватажку повстання.

"У суботу всім селом офіційно відкрили пам'ятник Гонті. На постаменті прикріпили табличку з прізвищами наших земляків – козаків Чигиринського полку Жаботинської сотні. Взяли витяг з реєстру. Хтось каже, що Гонти в селі не було, то й пам'ятника не треба. Але це ж наша історія, наші герої", - каже сільський голова Жаботина Тарас Плужник. Він один з ініціаторів встановлення пам'ятника.

Погруддя Кірова розвалилось: через тріщину до середини голови взимку проникла вода.

Після відкриття пам'ятника, селяни відзначили річницю за святковим столом. Місцеве господарство ТОВ АПК "Сервіс" з цієї нагоди подарувало громаді 120 кілограмового кабана. Жінки зготували ковбаси, кров'янку, козацьку кашу. За кошти спонсорів місцеві козаки купили 6 ящиків горілки.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині встановили бюст Гонти на постамент Кірова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі