Ексклюзиви
пʼятниця, 22 січня 2010 11:24

На Буковині організовують царські полювання на зубрів

На Буковині організовують царські полювання на зубрів

У Чернівецькій області на території заповідника Зубровиця браконьєри застрелили 500-кілограмового зубра-самця, занесеного до Червоної книги.

Міліція відмовилася порушувати кримінальну справу, посилаючись на нібито природну загибель тварини.

Злочин виявив єгер, який обходив угіддя Баніловського лісництва. 4 січня він побачив свіжі сліди підводи, які вели до лісу і назад. Потім помітив кров, а пізніше знайшов і частину туші. Браконьєри вбили зубра, частину туші відрізали і відвезли на підводі, а частину разом з головою залишили в лісі.

На місце злочину єгер одразу викликав керівника товариства мисливців і рибалок Сторожинецького району Сергія Чистова, а той у свою чергу - міліцію. Однак місцеві правоохоронці відмовилися порушувати кримінальну справу посилаючись, всупереч доказам, на природну загибель тварини.

ЗМІ повідомили про злочин, і справою зацікавилася обласна прокуратура. 19 січня після ретельної перевірки матеріалів справи незаконну постанову про відмову в порушенні кримінальної справи скасовано, а 20 січня прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного полювання.

За словами заступника прокурора області Віталія Поцілуйка, до відповідальності притягнуть і міліціонерів, які, не розібравшись у ситуації і проігнорувавши акт обстеження тварини, зробили висновок, що зубр помер природною смертю.

Згідно з висновками експертизи, зубра убито з рушниці 12 калібру чотирма пострілами: два постріли здійснено кульовими зарядами, два - картеччю. Стало відомо, що до злочину причетні посадові особи лісництва, на території якого скоєно злочин. Як повідомили в прокуратурі, вони організували царське полювання на зубра для замовників, особи яких також буде встановлено.

Прізвища всіх причетних до цього злочину прокуратура обіцяє оприлюднити після завершення розслідування справи. Браконьєрам загрожує штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на термін від 160 до 240 годин, або обмеження волі на термін до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів полювання.

Чисельність зубрів, занесених до Червоної книги, в Україні становить 260 особин, а в усьому світі - 1770 особин. Зокрема, 90 зубрів біловезько-кавказької породи проживають у Буковинських Карпатах: 30 у Сторожинецькому та 60 у Берегометському держлісгоспах.

За матеріалом ЗІК

Зараз ви читаєте новину «На Буковині організовують царські полювання на зубрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути