вівторок, 02 травня 2017 15:07

На березі Дніпра руйнується столітня церква
12

Церква святого пророка Іллі в селі Циблі на Київщині
Фото: facebook.com/dronekyiv
Церква святого пророка Іллі в селі Циблі на Київщині
Церква святого пророка Іллі. липень 1917 року
Церква святого пророка Іллі в селі Циблі на Київщині

Іллінській церкві в селі Циблі Переяслав-Хмельницького району на Київщині виповнюється 105 років. Руїни храму знаходяться на мальовничому березі Канівського водосховища Дніпра.

Село розташоване поряд з автотрасою Київ-Черкаси. Тут живе понад 3 тисячі осіб.

Сучасні Циблі виникли внаслідок переселення старого села, яке розташовувалося в заплаві Дніпра. Внаслідок створення Канівського водосховища старі Циблі були затоплені.

"У нас тут хата була неподалік. Вода так швидко прибувала, що свині та корови плавали, - згадує той день мешканець Циблів 62-річний Василь Терьохін. Тут кілька невеличких сіл було і дуже гарний густий ліс. А пасовиська які. Одним словом - рай. От тільки церква і лишилась. Комуняки її палили, нищили, але встояла. Видно, що добре тоді будували. Під водою навіть кладовище залишилось. Знищили історію" - зітхає чоловік.

Від старого села залишилось лише старе кладовище та напівзруйнована церква святого пророка Іллі. Першу церкву в селі побудували у 18 столітті. Вона традиційно для Придніпров'я була дерев'яною. На початку 20 століття (ймовірно в 1912 році) в Циблях побудували кам'яний храм, який присвятили Пророку Іллі. Він мав риси псковсько-новгородського архітектурного стилю з класичними елементами оздоблення, з п'ятьма цибулеподібними куполами. До храму була прибудована дзвіниця з шатроподібним верхом. В самій церкві хрести і хоругви сяяли позолотою, іконостас над вівтарем був триярусний з дорогими іконами. Панно і картини на релігійне життя святих Ісуса та Марії прикрашали стіни храму, величне було центральне панікадило.

У радянський період Іллінську церкву закрили, а дзвіницю розібрали. В кінці 60-х років, в зв'язку з майбутнім створенням Канівського водосховища, населення Циблів переселили в нове село, яке зводилося в декількох кілометрах на схід. Частина житлових будинків були розібрані і перенесені, інші - знесли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кладовище сповзає у Дніпро - у воді знаходять кістки

"У 30-х роках бригада по боротьбі з релігією побили та потрощили храм, пізніше перетворивши його в склад для зерна. Влітку 1937-го циблівська комсомолія по приказу з району закінчила розгром храму" - згадує у свої книзі "Циблі" – моє рідне село на Переяславщині" місцевий житель 88-річний Михайло Лесик.

Заповнення котловану водосховища тривало кілька років. У 1976 році будівництво завершили. У цей час уже існувало нове село Циблі, від старого ж залишилося тільки кладовище, яке зараз активно розмивається водами водосховища і церква Пророка Іллі, яка виявилася на мілині і була частково затоплена. Поступово рівень води піднімався і храм, що перетворився в руїни, виявився на острові. Зараз до церкви можна дістатися на човні або вбрід.

Ще донедавна можна було побачити руїни іншої, більш відомої Спасо-Преображенської церкви на місці затопленого села Гусинці в околицях Ржищева, проте за останні роки храм був повністю відновлений. Руїни храму св. Іллі лишилися унікальними в своєму вигляді через мальовниче розташування.

Охочим скупатися на острові з церквою слід бути обережним, так як на чистому піщаному дні розкидана сила-силенна великих кісток. Водосховище розмило скотомогильник. Кажуть, що поруч на дні є і людське кладовище.

Дістатися до села Циблі можна автобусом або автомобылем з Переяслав-Хмельницького чи прямим автобусним рейсом Київ-Черкаси.

Зараз ви читаєте новину «На березі Дніпра руйнується столітня церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі