понеділок, 18 жовтня 2010 09:36

На батьківщині Януковича мітингуватимуть на захист української мови

На батьківщині Януковича мітингуватимуть на захист української мови

У Донецьку 18 жовтня відбудеться акція протесту, спрямована проти знищення української мови. Саме до цього, на думку протестувальників, може призвести ухвалення законопроекту "Про мови в Україні".

Акції заплановані по всій Україні. У Києві акція проходитиме під стінами Верховної ради, а у регіонах – біля облдержадміністрацій. У Донецьку свою участь у мітингу підтвердили близько 150 осіб, серед яких студенти, громадські діячі, а також активні літні люди.

"Тіпун вам на язик!" – з таким гаслом небайдужі до стану української мови планують звернутись до влади.

"Акція покликана припинити політику лінгвоциту в Україні. Річ у тім, що те, що ми бачимо, є історичним продуктом боротьби української мови впродовж останніх трьохсот років – починаючи від Емського указу і Валуєвського циркуляру. І українці у Донецьку сказали "досить" усьому цьому і 18 числа, ми вийдемо до облдержадміністрації і будемо її пікетувати", – розповів один із організаторів акції, член Святого братства праведного Петра Калнишевського Денис Ткаченко.

Донеччани планують показати невелику театралізовану постановку, яка проілюструє загрозу, що несе за собою ухвалення законопроекту "Про мови".

"Опоненти завжди кажуть: ось в Канаді дві мови, ще в Італії чотири мови. Там зовсім інші історичні передумови і ситуація, і їх ніяк не можна порівнювати з Україною. А особливо нас обурює те, що влада, яка обіцяла покращувати життя сьогодні, замість цього займається гуманітарними питаннями, при чому дуже недолуго", – вважає одна із організаторів мітингу, член правління Донецького осередку громадської організації "Демократичний альянс" Альона Матвійчук.

Нагадаємо, 7 вересня у Верховній раді був зареєстрований проект закону "Про мови в Україні", внесений представниками коаліції Олександром Єфремовим, Петром Симоненком і Сергієм Гриневецьким.

Формально даний законопроект не робить російську мову другою державною, але надає їй право "вільного функціонування практично і всіх сферах діяльності", що рівнозначно офіційному статусу.

Опозиція та низка експертів виступають категорично проти ухвалення закону, який "вб'є українську". Так, нещодавно вчена рада Києво-Могилянської академії звернулася до президента Віктора Януковича з проханням зняти з розгляду в Раді цей проект, оскільки він суперечить Конституції та призведе до витиснення української мови з ужитку.

Радио Свобода.

Зараз ви читаєте новину «На батьківщині Януковича мітингуватимуть на захист української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі